PURMEREND - Fietsers voelen zich op oudere leeftijd vaak steeds minder zeker in het verkeer. Velen stoppen daarom op oudere leeftijd de fiets te gebruiken. Spurd start als onderdeel van het project Doortrappen met de cursus FietsFit Kijk ik Bike. Tijdens de cursus leert men vaardigheden die het vertrouwen vergroten om te kunnen blijven fietsen. De eerste cursus van zes wekelijkse lessen start donderdag 20 mei.

Fietsen is gezond en gezellig en bevordert zelfredzaamheid en ontmoeting. Bovendien is fietsen goed voor de conditie en de hersenen. Met het klimmen van de jaren nemen echter de risico’s voor oudere fietsers in het verkeer toe. Daarom start Spurd voor 55plussers de cursus FietsFit Kijk ik Bike. Samen bewegen stimuleert en motiveert op oudere leeftijd te blijven doortrappen.

FietsFit cursus
Voor de cursus Kijk ik Bike is de fiets niet nodig. De oefeningen hebben alles te maken met fietsen en zijn in of bij de gymzaal aan de Doplaan in Overwhere. Tijdens de zes lessen is er aandacht voor balans, reactiesnelheid, kracht en lenigheid. De vaardigheden die men dan leert zorgen ervoor dat ouderen veilig kunnen blijven fietsen. Het gaat onder meer om tips bij het op- en afstappen, sturen en anticiperen. Er is aandacht voor fysieke vermogens bij een lange fietstour. Technische aanpassingen die mogelijk zijn om veilig te blijven fietsen komen ook aan bod. Spurd werkt daarvoor samen met De Jongh Fietsspecialist in Purmerend.

kwetsbaarder
Oudere fietsers zijn door het strammere lichaam en het verminderde reactievermogen kwetsbaardere verkeersdeelnemers. Dat blijkt uit het aantal fietsende senioren dat bij ongevallen gewond is geraakt en naar het ziekenhuis moest. De cursus Kijk ik Bike helpt oudere fietsers met heldere informatie, tips en activiteiten. Een Doortrapper is zich niet altijd bewust van de risico’s die fietsen op oudere leeftijd met zich meebrengt. Met extra beweegoefeningen en eventueel een technische aanpassing aan de fiets kunnen zij met vertrouwen weer jaren veilig doortrappen. Dat is belangrijk om zelfstandig van A naar B te kunnen blijven gaan.

inschrijven
Tot en met dinsdag 11 mei is er aan het einde van de wekelijkse lessen van Spurd senioren sport een FietsFit oefening en voorlichting over de cursus ‘Kijk ik Bike’ van het project Doortrappen. Meer informatie over het programma van Doortrappen staat op de website van Spurd. De cursus ‘Kijk ik Bike’ bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten van een uur en kost dertig euro. Inschrijven is noodzakelijk en kan via de website of het telefoonnummer van Spurd. Vragen stellen kan via doortrappen@spurd.nl of door maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 17.15 uur te bellen met 0299 418 100.