PURMEREND - Het tweede Doortrappen FietsEvent van Spurd is vrijdag 13 mei. Het gratis toegankelijk evenement voor zestigplussers is op het terrein van de IJs en Inline-Skateclub in Purmerend. Er is dan net als de eerste keer in augustus 2021 veel te zien en leren over het fietsen op oudere leeftijd en over verschillende soorten fietsen. De bezoekers vonden het vorig jaar een gezellige en informatieve happening. Samen met partners De Jongh Fietsspecialist, Oorwerk, Fysiotherapeuten voor Purmerend, loket WMO van de gemeente Purmerend, Medipoint en IJs- en Inline Skateclub Purmerend is er voor zestigplussers een actief en informatief programma samengesteld. Wethouder Harry Rotgans van Ouderen- en Gezondheidszorg en wethouder Mario Hegger van Sport zijn aanwezig bij de opening.

Fietsen is op latere leeftijd fysiek vaak minder makkelijk. Samen met een gevoel van verkeersonveiligheid betekent dat te vaak dat mensen voor altijd van hun fiets afstappen. Ze durven dan niet meer fietsend deel te nemen aan het verkeer. Manager Sport, Bewegen en Gezonde Leefstijl van Spurd Johan Ram: ‘Fietsen is gezond bewegen, bevordert zelfstandigheid en is leuk. Wie verantwoord blijft fietsen, komt zelfstandig nog eens ergens en fietsen met anderen is ook samen plezier hebben. Het Spurd Doortrappen FietsEvent brengt daarom voor zestigplussers activiteiten en informatie over fietsen op één plek bij elkaar!’ Een overzicht van het aanbod activiteiten en informatie staat op de website van Spurd.

Presentaties, demonstraties en orentest
Er zijn verschillende vaardigheden nodig om verantwoord tot op hoge leeftijd te kunnen blijven fietsen. Tijdens het Doortrappen FietsEvent geven verschillende organisaties doorlopend presentaties en demonstraties. Tips om zo lang mogelijk verantwoord en veilig te kunnen blijven fietsen ontbreken niet. Deskundigen van het loket WMO vertellen over hulpmiddelen en financiële ondersteuning voor de fiets om langer zelfstandig te kunnen functioneren. Goede ogen en oren zijn van belang voor deelname aan het verkeer. Tijdens het FietsEvent is er daarom een gratis orentest mogelijk. Fysiotherapeuten voor Purmerend beoordelen met een zogenoemde quick scan de fietsvaardigheid. Wie de quick scan doet krijg meteen een aantal handige tips voor fietsvaardigheid.

Gratis fietsspiegel

Er zijn voor bezoekers vele tientallen gratis fietsspiegels beschikbaar. Zolang de voorraad strekt zijn die verkrijgbaar inclusief gratis montage. Een fietsspiegel is zeker voor oudere fietsers een belangrijke factor voor verantwoord fietsen en vergroot het zelfvertrouwen als verkeersdeelnemer. Fietsspecialist Piet de Jongh laat de nieuwste elektrische fietsmodellen en fietsaccessoires zien. De Fietsspecialist geeft tips over welke fietstechnische onderdelen van belang zijn bij de keuze van een (elektrische) fiets. Fietsen zijn er in allerlei soorten en maten, bijvoorbeeld met een lage instap of in een andere stabiele uitvoering. Medipoint laat met vele fietsmodellen zien en door proberen ervaren hoe een aangepaste fiets kan helpen bij het Doortrappen, ook bij het klimmen der jaren.

Fietsparcours en aanmelden fietstour

Er is een uitdagend fietsparcours op het terrein om de behendigheid te testen. De bezoekers krijgen tips hoe het beste om te gaan in bepaalde situaties of met obstakels. Behendigheid is samen met inschattingsvermogen belangrijk voor verantwoord en veilig fietsen. Testritten op verschillende elektrische fietsen zijn mogelijk.
Er is een fietstour met gidsen door Purmerend en omgeving - meedoen is gratis, maar vooraf aanmelden verplicht via info@spurd.nl - van zo’n twintig kilometer. De fietstour start vanaf het terrein van de IJs- en Inline-Skateclub Purmerend om 13.30 uur. Aanmelden is mogelijk tot en met donderdag 12 mei.

Eén plek

Het terrein van de IJs en Inline-Skateclub Purmerend (Trimpad 10 in Wheermolen) is voor het Spurd Doortrappen FietsEvent open vanaf 11.00 uur tot 15.00 uur. Doorlopend zijn er activiteiten en kan men vragen stellen en informatie ophalen. Voor rustmomenten en ontmoeting is er koffie en thee te koop.