PURMEREND - Vrijdag 12 mei is er het FietsEvent Purmerend 2023 voor 55plussers. Het gratis toegankelijk evenement is op het terrein van de IJs en Inline-Skateclub Purmerend in de wijk Wheermolen. Er is dan veel te zien en leren over het fietsen op oudere leeftijd. Samen met partners De Jongh Fietsspecialist en Medipoint met verschillende soorten elektrische fietsen en met afwijkende fietsmodellen om langer te kunnen blijven fietsen, Oorwerk, Fysiotherapeuten voor Purmerend, Tworby over het ombouwen van de eigen fiets tot een stabiele driewieler, loket WMO van de gemeente Purmerend, WelzijnWonenPlus Purmerend en IJs- en Inline Skateclub Purmerend is er een informatief, gezellig en actief programma samengesteld. Wethouder Sport Mario Hegger opent het Spurd FietsEvent Purmerend.

Met het klimmen der jaren is fietsen voor velen minder makkelijk. Samen met een gevoel van verkeersonveiligheid betekent dat te vaak dat mensen voor altijd van hun fiets afstappen. Ze durven dan niet meer fietsend deel te nemen aan het verkeer. De veranderende motoriek van 55plussers vraagt in het (steeds drukkere) verkeer een andere manier van anticiperen of vooruitkijken en reageren. Manager Sport, Bewegen en Gezonde Leefstijl van Spurd Johan Ram: ‘Fietsen bevordert zelfstandigheid, is gezond, is duurzaam en is goedkoper op korte afstanden dan autorijden. Wie verantwoord blijft fietsen komt makkelijker nog eens ergens en fietsen met anderen is ook gezellig. Kortom, doortrappen op latere leeftijd heeft veel voordelen!’ Tijdens het FietsEvent zijn er doorlopend activiteiten en kan men vragen stellen en informatie ophalen. Wethouder Hegger opent het FietsEvent om 11.00 uur en het einde is om 14.00 uur. Voor rustmomenten en ontmoeting is er koffie, thee en lunch te koop. Een overzicht van het aanbod activiteiten en informatie FietsEvent 2023 staat op de website van Spurd.

presentaties, demonstraties en orentest
Er zijn verschillende vaardigheden nodig om tot op hoge leeftijd verantwoord te kunnen blijven fietsen. Tijdens het FietsEvent geven verschillende organisaties doorlopend presentaties, tips en demonstraties. Deskundigen van het loket WMO vertellen over mogelijke ondersteuning om langer fietsend zelfstandig te kunnen functioneren. Goede ogen en oren zijn van belang voor deelname aan het verkeer, daarom is er een gratis orentest mogelijk. Fysiotherapeuten voor Purmerend beoordeelt met een zogenoemde quick scan de fietsvaardigheid. Testritten op verschillende elektrische fietsen zijn mogelijk.
Er is om 11.30 uur een Fietsquiz van Doortrappen en om 12.15 uur een Rad van Fortuin met als prijzen handige fietsaccessoires.

gratis fietsspiegel
Er zijn voor bezoekers enkele tientallen gratis fietsspiegels beschikbaar. Zolang de voorraad strekt zijn die verkrijgbaar inclusief gratis montage. Een fietsspiegel is zeker voor oudere fietsers belangrijk voor veilig fietsen. Bovendien vergroot gebruik van een fietsspiegel het zelfvertrouwen als verkeersdeelnemer. Men kan ook de eigen fiets gratis laten controleren op veiligheid en juiste afstelling.

fietsbehendigheid
Er is een uitdagend fietsparcours op het terrein om de fietsbehendigheid te testen. De bezoekers krijgen tips hoe het beste om te gaan in bepaalde situaties of met obstakels. Behendigheid is samen met inschattingsvermogen belangrijk voor verantwoord en veilig fietsen.

fietstochten
Er vertrekken om 09.30 uur en 13.45 uur fietstochten met gidsen door Purmerend en omgeving. Meedoen is gratis, maar vooraf aanmelden via info@spurd.nl of maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 15.30 uur via telefoonnummer 0299 - 418 100 is noodzakelijk. De fietstochten van ongeveer 1,5 uur starten vanaf het terrein van de IJs- en Inline-Skateclub Purmerend, Trimpad 10 in de wijk Wheermolen. Aanmelden is mogelijk tot en met donderdag 11 mei.

één plek
Het FietsEvent 2023 is een Purmerendse uitwerking van het landelijke programma Doortrappen van de landelijke overheid. Het terrein van de IJs en Inline-Skateclub Purmerend (Trimpad 10 in Wheermolen) is voor het FietsEvent open vanaf 11.00 uur tot 14.00 uur.