PURMEREND - Het gratis toegankelijk FietsEvent Purmerend 2024 is op het terrein van de IJs en Inline-Skateclub Purmerend. Er is voor 60plussers veel te zien en leren over het fietsen op oudere leeftijd. Het FietsEvent is mogelijk dankzij De Jongh Fietsspecialist, Medipoint, 12move Fysiotherapie, 4Wielfiets, Doortrappen, loket WMO van de gemeente Purmerend, WelzijnWonenPlus Purmerend, IJs- en Inline-Skateclub Purmerend en Spurd. Er is een informatief, gezellig en actief programma samengesteld.

Tijdens het FietsEvent zijn er doorlopend activiteiten en kan men vragen stellen en informatie ophalen. Er is gelegenheid voor proefritten en er is een fietsparcours. Een volle strippenkaart na bezoek aan de standhouders levert een gratis kopje thee of koffie op. Het FietsEvent begint vrijdag 24 mei om 10.30 uur en eindigt 13.00 uur. Zo lang de voorraad strekt ontvangen bezoekers een gratis fietsspiegel. Voor rustmomenten en ontmoeting is er koffie, thee en lunch te koop. Een overzicht van het aanbod activiteiten en informatie FietsEvent 2024 staat op de website van Spurd. Het terrein van de IJs en Inline-Skateclub Purmerend heeft als adres Trimpad 10.

afstappen
Fietsen is voor velen minder makkelijk met het klimmen der jaren. Een gevoel van verkeersonveiligheid betekent te vaak dat mensen voor altijd van hun fiets afstappen. De veranderende motoriek van 60plussers vraagt in het (steeds drukkere) verkeer een andere manier van vooruitkijken en reageren. Verantwoord fietsen bevordert zelfstandigheid, is gezond en men komt makkelijker nog eens ergens. Bovendien is fietsen met anderen ook gezellig. Er zijn verschillende vaardigheden nodig om tot op hoge leeftijd verantwoord te kunnen blijven fietsen.

presentaties en demonstraties
Tijdens het FietsEvent geven verschillende organisaties doorlopend presentaties, tips en demonstraties. Medipoint is voor testritten aanwezig met verschillende soorten elektrische fietsen en met afwijkende fietsmodellen om langer te kunnen blijven fietsen. Deskundigen van het loket WMO vertellen over mogelijke ondersteuning om langer fietsend zelfstandig te kunnen functioneren. Met een zogenoemde quick scan beoordeelt 12move fysiotherapeuten de fietsvaardigheid. Er is een Rad van Fortuin met als prijzen handige fietsaccessoires.

fietsbehendigheid
Er is een uitdagend fietsparcours op het terrein om de fietsbehendigheid te testen. De bezoekers krijgen tips hoe het beste om te gaan in bepaalde situaties of met obstakels. Behendigheid is samen met inschattingsvermogen belangrijk voor verantwoord en veilig fietsen. Men kan de eigen fiets gratis door De Jongh Fietsspecialist laten controleren op veiligheid en juiste afstelling.

fietstochten
Er vertrekken vanaf het terrein van de IJs- en Inline-Skateclub Purmerend in de wijk Wheermolen om 09.00 uur en 13.00 uur fietstochten met gidsen. De fietstocht door Purmerend en omgeving duurt ongeveer 1,5 uur. Inschrijven via info@spurd.nl of tussen 08.30 uur en 15.30 uur via telefoonnummer 0299 - 418 100 is noodzakelijk. Inschrijven is mogelijk tot en met woensdag 22 mei. Meedoen aan een fietstocht tijdens het FietsEvent is gratis, inclusief een kopje koffie/thee met versnapering.