PURMEREND - Frank Muntjewerf is een begenadigd en productief tekenaar. Al vele jaren maakt hij in opdracht van het Noordhollands Dagblad iedere week een cartoon voor de verschillende regionale edities van deze krant. Het zijn tekeningen die vaak inspelen op de lokale actualiteit. Naast de vaste wekelijkse opdrachten voor de krant maakt hij ook tekenopdrachten voor verschillende kleine en grote bedrijven en voor particulieren. Het Purmerends Museum is trots om zijn werk in deze overzichtstentoonstelling te kunnen presenteren.

Muntjewerf maakte zijn eerste tekeningen met zwarte Oost-Indische inkt op papier. Dat betekende urenlang arceren en voorzichtig wegkrabben met een mesje als hij een foutje maakte. De opdracht kreeg hij in die tijd telefonisch van de krant door en als hij geluk had kende hij de personen die afgebeeld moesten worden. Anders moest hij op de fiets naar de redactie in Purmerend om foto's op te halen. Als de cartoon af was, fietste hij weer snel naar de redactie zodat hij geplaatst kon worden.

Hij zette later een belangrijke stap door in kleur te gaan werken. Eerst in potlood schetsen, dan de lijnen in sepia inkt en vervolgens met waterverf de kleuren aanbrengen. Met donkere inkt zette hij tot slot de lijnen nog wat aan. In 2008 stapte Muntjewerf over naar digitaal. Met een Wacom Cintiq tekenbord en Photoshop waren de mogelijkheden te over. Niet meer gummen, wegkrabben en vloeken als een glas omviel. Alhoewel hij een enkele keer vergat zijn bestand op te slaan….
De tentoonstelling laat een selectie zien uit het omvangrijke oeuvre voor de krant. Met zijn altijd trefzekere stijl worden we weer meegevoerd naar nieuwsitems die ons toen bezighielden en soms nog steeds actueel zijn.

25 november 2023 t/m 5 mei 2024

Zie voor meer informatie: www.purmerendsmuseum.nl/tentoonstellingen