PURMEREND - Door regelmatig bewegen voelt men zich in het algemeen fitter. Dinsdag 30 april is er een gratis toegankelijke informatiebijeenkomst over de Nationale Diabetes Challenge in de gemeente Purmerend en de voordelen van wekelijks als groep wandelen. De informatiebijeenkomst en het wandelprogramma zijn bedoeld voor mensen met (een verhoogd risico op) diabetes type 2, bijvoorbeeld door overgewicht, leeftijd, te hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Tijdens de informatiebijeenkomst krijgt men uitleg over het wandelprogramma van de Nationale Diabetes Challenge, een bewezen effectieve interventie van de Bas van de Goor Foundation.

Initiatiefnemer van de Nationale Diabetes Challenge is de Bas van de Goor Foundation. Van de Goor is een oud-volleyballer, hij speelde zestien jaar op het hoogste niveau. Bas van de Goor heeft diabetes. Zijn Foundation heeft als missie de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes 2 te verhogen door middel van sportief bewegen. Bewegen heeft een positieve invloed op de bloedsuikerwaarde. Regelmatig wandelen is goed voor de gezondheid en samen met anderen ook gezellig. Het wandelen onder begeleiding van professionals van Spurd en de Bas van de Goor Foundation is gericht op een gezonde(re) leefstijl en een duurzame gedragsverandering.

informatiebijeenkomst
Wie meer wil weten over de inhoud van de Nationale Diabetes Challenge 2024 in de gemeente Purmerend is dinsdag 30 april van 17.00 uur tot 18.00 uur van harte welkom bij de gratis informatiebijeenkomst in het Dijklander Ziekenhuis. Iedereen ontvangt bij binnenkomst een gratis kopje koffie of thee. Vanwege de organisatie is aanmelden noodzakelijk. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@spurd.nl, maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 15.30 uur te bellen met 0299 418 100 en via de website van de Bas van de Goor Foundation, www.nationalediabeteschallenge.nl/spurdpurmerend/. Aanmelden kan tot en met zondag 28 april 2024.

eerste wandeling
De eerste wandeling is dinsdag 7 mei en de laatste in september. De wandelaars lopen op eigen tempo indien mogelijk iedere week een stukje verder. Er kunnen maximaal dertig wandelaars meedoen aan deze Diabetes Challenge. Het is belangrijk dat de deelnemers aan alle twintig wandelingen meedoen, maar dat is geen verplichting. De wekelijkse wandeling gaat steeds 17.00 uur van start en een goed uur later is men terug bij het startpunt, de brug naar de entree van het Leeghwaterbad.

voorkomen of verminderen

Regelmatig wandelen leidt volgens onderzoek tot een betere bloedsuikerwaarde. Daarom is een maatwerk wandelprogramma uitgedacht, de Nationale Diabetes Challenge van twintig weken. Voor mensen met een verhoogd risico leidt regelmatig wandelen mogelijk tot het voorkomen van de ontwikkeling van diabetes type 2. Mensen met diabetes type 2 kunnen door regelmatig bewegen mogelijk minder medicijnen gaan gebruiken of zelfs ermeestoppen.
Vorig jaar was de Nationale Diabetes Challenge voor het eerst in Purmerend. Deelneemster Lailoon enthousiast: ‘Door mijn deelname aan de Diabetes Challenge ben ik veel actiever geworden. Van een kwartier lopen per dag, heb ik dat opgebouwd naar een uur per dag. Inmiddels loop ik wekelijks samen met een vriendin een uur. Ik ben blij dat ik meegedaan heb, het heeft mij ondanks mijn beperkingen heel erg gestimuleerd tot beweging. Ik kwam in aanraking met andere mensen. Als de Diabetes Challenge weer komt, doe ik opnieuw mee.’