PURMEREND - Voor haar tomeloze inzet voor groen en duurzaamheid in Purmerend ontvangt Lieke Creemer het Groen Lintje 2019. Lieke is actief als docent groen en coördinator duurzaamheid op het Clusius College in Purmerend en als privé persoon. Haar inzet getuigt van een enorm doorzettingsvermogen. De fractie van GroenLinks Purmerend heeft haar vanwege die inzet voor natuur en biodiversiteit het Groen Lintje toegekend.


Lieke werkt zo’n twintig jaar op het Clusius College. Zij wil leerlingen nieuwsgierig maken naar en leren over het belang van hun groene leefomgeving. Lieke weet de leerlingen enthousiast te maken en houden voor de natuur. Sinds enkele jaren organiseert zij daarom samen met leerlingen van het Clusius College goed bezochte mini-conferenties en vindt Lieke deskundigen bereid dan hun kennis over groen en duurzaamheid te delen met de aanwezige leerlingen en anderen. Bovendien is Lieke mede-organisator van de jaarlijkse voorjaarsbloemenmarkt op het schoolplein.


Samen met Jessica de Koning heeft zij een crowdfundingactie gehouden voor de aanleg van een ‘vlinderslinger’, een lange grondstrook met planten en bloemen om de biodiversiteit te vergroten. De crowdfunding was een succes en enkele maanden geleden is de aanleg van de ‘vlinderslinger’ in de omgeving van de Aletta Jacobslaan begonnen.


Lieke was initiatiefneemster voor het verkrijgen van het internationale keurmerk Eco-school, een internationaal keurmerk voor duurzame scholen. Iedere school doorloopt daarvoor een stappenplan voor certificering. Leerlingen zijn actief betrokken in dit proces, zij bedenken acties en voeren deze samen met iedereen in en om de school uit. Het Clusius College heeft mede dankzij Lieke als een van de eerste scholen in Nederland als Eco-school 'De Groene Vlag'.


Niet alleen is Lieke bezig met het onder de aandacht brengen van groen en duurzaamheid bij de leerlingen van school. Zij is ook enorm betrokken bij de actiegroep Vrienden van het Beusebos, die het bosgebied in de kom van de A7 ongeschonden wil behouden. Het belang van natuur en biodiversiteit staan bij Lieke voorop!


Het Groen Lintje is een onderscheiding voor personen die zich lokaal inzetten voor een groenere en duurzamere toekomst. Eerder ontvingen Ben Brugge (2014, voor zijn inzet voor wilde bijen), Zwerfinator Dirk Groot (2016, aanpak en aandacht voor zwerfafval) en Eric Kooijman (2017, voorzitter Vrienden van het Beusebos) het Purmerends Groen Lintje.