PURMEREND - De jaarlijkse Nieuwenhuijzenlezing die Bibliotheek Waterland en het Waterlands Archief organiseren staat in het teken van het thema van de Boekenweek De Moeder, De vrouw. De Boekenweek is van 23 t/m 31 maart en de lezing is op dinsdagavond 19 maart in de gemeenschappelijke Nieuwenhuijzenzaal van de Bibliotheek Purmerend en Waterlands Archief.

Annegreet van Bergen geeft een lezing met uniek beeldmateriaal over de emancipatie van de vrouw in relatie met de economische ontwikkeling van ons land in de 20e eeuw. Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Hierdoor is ons dagelijks leven onherkenbaar veranderd. Vanwege het Boekenweekthema ‘De moeder de vrouw’ besteedt van Bergen veel aandacht aan de ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat juist de afgelopen jaren de emancipatie van vrouwen zo’n vlucht heeft kunnen nemen. Welk kind kan zijn moeder nog achter het wasbord uittekenen? Dat beeld is dankzij de wasautomaat uit de tijd geraakt. Hierover, en over nog veel meer gaat het verhaal van Annegreet van Bergen, dat extra boeiend is dankzij de ‘lichtbeelden’ die zij tijdens haar lezing vertoont.

Annegreet van Bergen is van opleiding econoom en van beroep journaliste en schrijfster. Zij werd in 1954 geboren in Enschede. Na ruim dertig jaar in de Randstad te hebben gewoond, keerde zij in 2006 terug naar de oostelijke kant van de IJssel en woont sindsdien in Zutphen. Ze is onder meer auteur van de bestsellers Het goede leven (2018), Gouden jaren (2014) en De lessen van burn-out (2000). In 2010 verscheen Mijn moeder wilde dood, een persoonlijk en praktisch verhaal over zelfbeschikking.

De Nieuwenhuijzenlezing met Annegreet van Bergen is op dinsdag 19 maart 20.00 – 22.00 uur Bibliotheek Purmerend, Waterlandlaan 40. Prijs: € 5,- voor leden en € 7,50 voor niet-leden van de Bibliotheek Waterland. Kaarten op www.bibliotheekwaterland.nl/kaartverkoop , of te koop in een van de vestigingen van Bibliotheek Waterland.