PURMEREND - De werkzaamheden in Purmerend lopen voorspoedig. Eerder kondigde KPN aan te starten in Purmerend-Noord. Inmiddels zijn de werkzaamheden in Purmerend-Zuid volop aan de gang. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in deze wijk medio 2022 voltooid. Daarna volgen de wijken Overwhere, Wheermolen, Gors, Centrum en Zuid-Oost. Volgens de planning zal Purmerend medio 2024 zijn voorzien van glasvezel en kunnen nagenoeg alle inwoners gebruik maken van supersnel internet.

Samenwerking met inwoners eco-wijk De Goedemeent

In Purmerend-Zuid was er sprake van bijzondere omstandigheden in de eco-wijk De Goedemeent. Daar werden verschillende signalen opgevangen dat bewoners zich zorgen maakten over de aanleg van glasvezel, omdat de bestrating van deze eco-wijk dan na een jaar opnieuw open zou worden gebroken. Immers, een jaar geleden lag dezelfde bestrating open in verband met oplevering van stadsverwarming. Na de werkzaamheden van vorig jaar hebben de bewoners zelf alle groenstroken onderhouden en nieuw groen aangeplant. Om de onrust weg te nemen bij de bewoners, zijn de gemeente, de bewonersvereniging en de aannemer (Van Gelder Telecom) met elkaar in gesprek gegaan om het aanlegproces en de aanlegplanning door te nemen en afspraken te maken ten aanzien van de glasvezelwerkzaamheden.

Samen met de bewoners zijn op de dag van de glasvezel-uitrol alle bloembollen en planten die op de route stonden verwijderd. Meteen na het uitrollen van van de oranje glasvezelkabels in de gegraven geulen, zijn deze weer teruggeplaatst. Alle bewoners aangeven waar de glasvezelkabels in de tuinen gelegd konden worden om de aansluiting tot aan de gevel alvast goed te hebben geregeld. In mei dit jaar worden de kabels vervolgens door de gevel naar binnen gebracht om de huisaansluiting te realiseren. Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat bijna alle bewoners toestemming hebben gegeven voor de glasvezelaanleg. Om dat samen te vieren, hebben de bewoners van de eco-wijk een presentje ontvangen.

Na 2026 door

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim 40% van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN en Glaspoort aan te hebben gesloten in 2026. Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabiel en energiezuinig

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.