PURMEREND - Vanaf woensdag 4 september wandelt praktijkondersteuner Elly Butter wekelijks van 11.30 tot 12.00 uur met verschillende welzijnsorganisaties in Purmerend-centrum. ‘Voor iedereen die wel wil wandelen, maar het niet alleen doet’. Verzamelpunt is de huisartsenpraktijk van der Putte en eindbestemming is locatie de Avondzon.

Elke week wordt een route gewandeld in de binnenstad van Purmerend, afhankelijk van het wandeltempo van deelnemers. Na afloop kunnen de wandelaars samen (en geheel vrijblijvend) een kopje koffie drinken bij de koffieruimte van de Avondzon.De overige deelnemende organisaties zijn het Sociaal wijkteam, diëtistenpraktijk Waterland, Evean, Clup Welzijn en Spurd en fysiotherapie Bijman en Helsloot.Aanmelding is niet nodig en er zijn geen kosten verbonden aan de deelname. De wandelbegeleiders zijn afwisselend een praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk en een medewerker van de samenwerkende organisaties.

Een gezonde leefstijl maakt ons gezonder: makkelijk gezegd en moeilijk gedaan.Om deze reden, en ook omdat gezamenlijk een activiteit ondernemen leuk en inspirerend is, hebben de bovengenoemde organisaties met elkaar deze wekelijkse wandelgroep opgezet. Doel van de wandelgroep is om alle inwoners van Beverwijk - jong of oud en met of zonder een chronische ziekte - te inspireren tot meer bewegen.

Een half uurtje gezond wandelen helpt om je wat fitter te voelen, is goed voor de bloeddruk, goed voor de longen en goed voor de conditie. Daarnaast is het een laagdrempelige manier voor mensen met een fysieke beperking en om nieuwe mensen te ontmoeten. De organisatoren hopen met de wandelgroep een duwtje te kunnen geven in de sportieve richting “bewegen is een medicijn” en “voorkomen is beter dan genezen”.

Onderzoek van de Beweegrichtlijnen 2018 van de Gezondheidsraad wijst uit dat het percentage Nederlanders dat in 2018 voldoet aan de beweegrichtlijn:
· Vanaf 18 jaar : 47,1 %
· Van 12 t/m 17 jaar : 33.9 %
· Van 4 t/m 11 jaar : 55,4 %

Richtlijnen zijn: minstens 150 minuten per week matig intensief inspannen, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. En voorkom veel stilzetten.