PURMEREND - Sinds augustus 2020 staat elke maand het werk van een kunstenaar van het Kunstcollectief centraal in de etalage van de VVV aan de Peperstraat 35. Van 5 juni – 3 juli 2023 is dat beeldhouwer Ietsje Arp. Geïnspireerd door mens en natuur maakt zij figuratieve en abstract beelden in steen. Ze werkt zowel in harde steensoorten, zoals albast, Iers hardsteen en serpentijn, als in zachte speksteen.


Ietsje Arp werkte altijd al graag met haar handen en na een gezellige workshop speksteen liet het beeldhouwen haar niet meer los. Door les te gaan nemen bij de Friese Volkshogeschool op Terschelling en Cultuurhuis Wherelant heeft ze geleerd goed te kijken naar verhoudingen. Bij figuratieve beelden maakt ze vaak eerst een ontwerp en werkt dat verder uit, bijvoorbeeld in klei. Bij abstracte werken begint ze soms direct te hakken in de steen en ontstaat geleidelijk de vorm vanzelf.

Een abstract beeld maken vindt Ietsje het meest spannend; je laten leiden door de vorm en de lijnen die na het hakken ontstaan. Zo is zij gegrepen door de magie van het beeldhouwen: “Het is dat gevoel als je begint, eerst die onzekerheid over wat het gaat worden. Maar dan ontstaat een idee, dat steeds meer in je hoofd gaat zitten. Het hakken, steeds een stukje verder komen, totdat je de eindstreep nadert. Dan vind je het eigenlijk jammer dat je moet stoppen. Het is klaar, verder afblijven, het beeld staat op eigen benen. Dat is de magie van het beeldhouwen in steen.”

In de etalage van de VVV laat Ietsje zowel abstracte als figuratieve beelden zien waarvan met name de kleuren er uit springen, zoals bij de limoengroene “Schelp” en de lichtblauwe “Maanvis”.

In de VVV-winkel is meer informatie over de kunstenaar en haar werk te vinden. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-16.00 en zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur. Ook op de website van de kunstenaar vind u meer informatie: www.ietsjearp.exto.nl.