PURMEREND - Met de cursus FietsFit wil Spurd 55plussers helpen met meer zelfvertrouwen als fietser veilig aan het verkeer deel te nemen. Tijdens zes lessen traint men vaardigheden in combinatie met fysieke en mentale voorbereiding om te gaan fietsen. Fietsen draagt bij aan de gezondheid en zorgt voor zelfstandigheid om ergens naar toe te gaan. Tijdens een gratis informatiebijeenkomst donderdag 9 maart in buurtpunt De Gors vertelt Spurd over de cursus en kan men vragen stellen. De cursus start een week later.

Fietsen is vooral populair als het weer daarvoor prettig is en dat begint in het voorjaar. Voor wie met het ‘klimmen der jaren’ met plezier wil blijven fietsen of weer wil gaan fietsen is trainen van de benodigde vaardigheden belangrijk. Daarom heeft Spurd de cursus opgezet, zodat de deelnemers met zelfvertrouwen fietsend aan het verkeer kunnen meedoen. Voor het trainen van die vaardigheden in buurtpunt De Gors is de fiets niet nodig.

cursusdagen
De cursus is 16, 23 en 30 maart en 6, 13 en 20 april steeds van 11.30 uur tot 12.30 uur in buurtpunt De Gors, Lisdoddestraat 40. Het trainen van vaardigheden als balans houden, behendigheid, vooruitkijken en uitwijken geeft zelfvertrouwen. Ook is er aandacht voor lenigheid, uithoudingsvermogen en kracht en krijgt men verschillende tips voor veilig fietsen. Het is zes keer trainen voor het op- en afstappen en het fietsen. Wie de cursus heeft gedaan zal met meer zelfvertrouwen en daardoor met plezier veilig fietsen. Voor de zes lessen betaalt men vijftien euro. Voor vragen over de informatiebijeenkomst en de cursus kan men contact opnemen via info@spurd.nl of maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 15.30 uur met 0299 - 418100.

eigen gedrag
Bijna de helft van de ongelukken waar oudere fietsers bij zijn betrokken, zijn volgens onderzoek het gevolg van eigen gedrag. In meer dan tweederde van die ongelukken gaat het bovendien om eenzijdige ongelukken of valpartijen, ongelukken waar geen andere verkeersdeelnemer bij is betrokken.