PURMEREND - Maandag 18 mei gaat het zwembad in Purmerend beperkt open. Vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen voorlopig alleen voor de ongeveer 1.700 zwemlesleerlingen, voor twaalf doelgroepactiviteiten en voor verenigingen/huurders. Daarbij gelden speciale coronahuisregels voor de veiligheid van bezoekers en personeel. Aan de doelgroepactiviteiten is alleen deel te nemen via online reservering op de website van het Leeghwaterbad. In kleinere groepen en met minder groepen dan voor de tijdelijke sluiting van het Leeghwaterbad is er zwemles. Er is voor bezoekers een zogenoemde routing aangebracht in het zwembad. Op basis van het protocol van de zwembadbranche is vanwege de veiligheid ook in het Leeghwaterbad het chloorgehalte van het zwemwater verhoogd.

Manager Freek Eshuis is blij dat het zwembad weer open gaat: ‘Binnen de richtlijnen van de versoepeling kunnen kinderen weer zwemles volgen en is er voor meerderjarigen aanbod van verschillende doelgroepactiviteiten. Aan zo’n activiteit is alleen mee te doen na online reservering via de website van het Leeghwaterbad en tegen online betaling.’ Het gaat bij de doelgroepactiviteiten om banen zwemmen, AquaBootcamp, AquaFun, AquaJoggen AquaRobic, AquaSport, BabyPeuterZwemmen, Floatfit HIIT, Floatfit Grow, Floatfit Balance, TrimFitness en ZwangerschapsZwemmen. Het banen zwemmen kent twee varianten: sportief en ontspannen en is mogelijk op verschillende momenten in sportbad of doelgroepenbad. Een afspraak maken is vanaf heden mogelijk via www.leeghwaterbad.nl. Voor alle doelgroepactiviteiten geldt een tijdelijk aangepast verlaagd tarief.

Directeur Spurd Jancor de Boer benadrukt het belang van naleving van de richtlijnen: ‘Veiligheid van onze bezoekers en van de medewerk(st)ers staat voorop. Iedereen wast bij binnenkomst de handen met desinfecterende zeep, daar begint een bezoek aan het zwembad mee. Spurd ziet toe op de naleving van de 1,5 meter afstand en heeft de werkwijze daarop aangepast. Overigens is douchen voor of na het zwemmen niet toegestaan. Helaas is niet mogelijk verantwoord recreatief zwemmen aan te bieden. Het uitgangspunt ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’ betekent immers minimaal 1,5 meter afstand houden tot anderen en oog hebben voor elkaar en dat is bij recreatief zwemmen niet te realiseren. Het uitgangspunt betekent ook dat wie (mogelijk) corona gerelateerde gezondheidsklachten heeft - of als er iemand in hetzelfde huis dat heeft - niet naar zwemles of de afgesproken doelgroepactiviteit moet komen.’ De ouders van de zwemlesleerlingen zijn per brief geïnformeerd over de roosters en de coronahuisregels. De kinderen kunnen weer regelmatig gaan oefenen aan hun zwemvaardigheid.


De medewerk(st)ers maken het zwembad dagelijks extra vaak schoon en desinfecteren na gebruik de kleedhokjes en de toiletten. De horeca is vanwege de richtlijnen zeker tot tweede pinksterdag gesloten. Het Leeghwaterbad bekijkt op basis van ervaringen met de coronahuisregels en eventuele aanpassing van landelijke richtlijnen of en wanneer het aantal doelgroepactiviteiten is uit te breiden, bijvoorbeeld voor ouderen WaterGymnastiek, FiftyFit en Aangepast Zwemmen. De Boer: ‘Spurd is blij dat in het Leeghwaterbad bewegen weer mogelijk is, op afspraak is iedereen die gezond is vanaf maandag 18 mei van harte welkom!’