PURMEREND - Vanaf maandag 2 september gaan de leerlingen van basisschool Het Baken in de Purmerend-Zuid water drinken. Dit vieren de kinderen ’s middags op het schoolplein met de Waterdans. Wethouder gezondheidszorg Harry Rotgans is daarbij aanwezig.

Purmerend is een JOGG-gemeente. Water drinken is onderdeel van het JOGG-beleid. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Kinderen die op school water drinken, kunnen zich beter concentreren en water is goed voor de tanden.

Het doel van het JOGG-beleid is voor kinderen en ouders gezond leven makkelijk en aantrekkelijk maken. Zo kunnen zij gemakkelijker gezonde keuzes maken voor zichzelf, want het is fijn als je je fit voelt. De gemeente financiert JOGG en Spurd voert het beleid uit.
Zoete dranken lijken energie te geven, maar het tegendeel is waar. Na het drinken ervan stijgt de bloedsuikerspiegel even, waarna deze snel weer daalt. Daardoor ontstaat trek in suiker. Vloeibare suiker in dranken blijkt de schadelijkste suiker die er is. Daarom wil JOGG-Purmerend het thema water drinken op alle basisscholen laten invoeren.

Gezond drinkbeleid scheelt de leerlingen vier tot acht kilo suiker per jaar. Eén pakje drinken per dag scheelt vier kilo suiker per jaar, twee pakjes per dag scheelt acht kilo suiker per jaar dat een kind binnenkrijgt. Het drinken uit Dopper waterfles betekent bovendien jaarlijks meer dan een half miljoen pakjes minder afval.