PURMEREND - Vanaf maandag 17 september gaan de leerlingen van basisschool de Martin Luther Kingschool voor speciaal onderwijs in Overwhere water drinken. Dit vieren de kinderen ’s middags op het schoolplein met een Waterdans met Dopper waterfles. Wethouder gezondheidszorg Harry Rotgans is daarbij aanwezig.

Water drinken is onderdeel van het JOGG-beleid. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Kinderen die op school water drinken, kunnen zich beter concentreren en water is goed voor de tanden. Zoete dranken lijken energie te geven, maar het tegendeel is waar. Na het drinken van een zoete drank stijgt de bloedsuikerspiegel even, waarna deze snel weer daalt. Daardoor ontstaat een moe gevoel en trek in suiker. Vloeibare suiker in dranken blijkt de schadelijkste suiker die er is. Daarom wil JOGG-Purmerend het thema water drinken op alle basisscholen laten invoeren.

Bijna de helft van de basisscholen over op water drinken
In het schooljaar 2018-2019 blijft water drinken op basisscholen een thema van JOGG-Purmerend. Purmerend is een JOGG-gemeente. Dit betekent gezond leven voor kinderen en ouders makkelijk en aantrekkelijk maken. Zo kunnen zij gemakkelijker gezonde keuzes maken voor zichzelf, want het is fijn als je lekker in je lijf zit en je fit voelt. De gemeente financiert JOGG en Spurd voert het beleid uit.

Dit najaar gaan ook de basisscholen De Vlieger in Purmer-Zuid en Het Tangram in de Gors water drinken en daarmee zijn dan dertien van de 28 basisscholen over op gezond drinkbeleid. Voor meer dan 3.300 leerlingen scheelt dit vier tot acht kilo suiker per jaar. Eén pakje drinken per dag scheelt vier kilo suiker per jaar, twee pakjes per dag scheelt acht kilo suiker per jaar dat een kind binnenkrijgt. Het drinken uit Dopper waterfles betekent jaarlijks meer dan 600.000 pakjes minder afval.