PURMEREND - Op 24 en 25 februari 2023 draait Filmhuis Purmerend de film ‘Vortex’, over een echtpaar waarvan de vrouw dementerend wordt. Vanaf 19.30 uur wordt er een gratis lezing gegeven over dementie door Anjo Schlangen (op vrijdag 24 februari 2023) en Anja Niggebrugge (op zaterdag 25 februari 2023) van de Zorgcirkel.

Als er sprake is van dementie word je in Nederland begeleid door een casemanager. Anjo Schlangen en Anja Niggebrugge hebben beiden vele jaren ervaring als casemanager dementie. Een casemanager is iemand die ondersteuning biedt tijdens de ziekte. Anjo Schlangen en Anja Niggebrugge hebben inmiddels veel mensen met dementie en hun mantelzorgers begeleid. De jarenlange ervaring maakt dat zij goed kunnen uitleggen wat er gebeurt als er sprake is van een dementie, wat het effect is op het dagelijks leven, relaties en rolpatronen. Ook vertellen zij hoe je op een goede manier kan omgaan met dementie en welke valkuilen je beter kan voorkomen. De informatie vooraf maakt de film nog indrukwekkender dan deze al is, omdat je net iets meer weet over dementie en de gevolgen hiervan. In de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Film: Vortex
Een bejaard stel wordt uit elkaar gedreven door de dementie van de vrouw, die aan het begin van de film zegt: 'Het leven is een droom, niet?' Haar man beaamt het, maar een mooie droom is het niet. Terwijl hij nog bij de tijd is en aan een boek over het verband tussen dromen en films werkt, raakt zij steeds meer het spoor bijster in haar verwarde geest. De man staat machteloos, evenals hun zoon.De in split-screen getoonde verwijdering tussen de twee oude mensen is een pijnlijk treffende metafoor voor hun gescheiden levens. Gaspar Noë, de regisseur, en cameraman Benoît Debie draaiden ‘Vortex’ met twee simultaan opererende camera’s, om de parallelle beelden geregeld te laten overlappen, rijmen en kruisen. Soms zijn de man en de vrouw synchroon van de rug af te zien, glippen ze kortstondig in elkaars beeld, of reikt zijn hand voorbij het split screen naar haar arm. - Vortex – Gaspar Noë, Frankrijk / België / Monaco, 2021, 142’.

Aanvang lezingen: 19.30 uur.
Aanvang films: 20.00 uur.

Draaidagen:
Vrijdag 24 februari en zaterdag 25 februari 2023. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis, naast de Purmaryn), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/581/17/vortex