PURMEREND - De ervaring om buiten de sociale norm te vallen was schrijver-journalist Joris Luyendijk als hoogopgeleide witte heteroman nooit eerder overkomen. Hij ervoer dit pas toen hij aan de slag ging bij de Britse krant The Guardian. Tijdens redactievergaderingen was hij amper in staat om zelfverzekerd het woord te nemen en ontdekte hoe dit ongeveer moet voelen voor iemand die in Nederland niet voldoet aan de norm. Met deze ervaring rijpte het idee voor een boek over priveleges en machtpositie van mannen zoals hijzelf. Dit resulteerde in de bestseller ‘De zeven vinkjes'. Op uitnodiging van Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland komt Luyendijk naar de Bibliotheek Purmerend om een lezing te geven op maandag 26 september.

Stel: jij bent niet te discrimineren, want je hoeft je nooit ergens aan te passen, omdat iedereen zich altijd aanpast aan jou. En stel dat je ook nog de meest prestigieuze opleiding van het land hebt, zodat niemand je daarop kan pakken. Dan kun je dus niet weten hoe kwetsbaarheid voelt. Zit alles je mee en niks tegen, dan is de kans groot dat je het ver brengt in de samenleving. Joris Luyendijk behoort tot deze groep van sociaal onkwetsbare Nederlanders: de witte autochtone heteroman uit een ‘goed nest’ met aan de muur diploma’s van het Gemeentelijk Gymnasium te Hilversum en de Universiteit van Amsterdam. In De zeven vinkjes probeert Luyendijk te begrijpen wat zijn uitgangspositie heeft gedaan met zijn zelf-, mens- en maatschappijbeeld. En wat doet het met een land, wanneer mannen zoals hij er de dienst uitmaken?

Het zijn prikkelende vragen en stellingen over ongelijkheid en privileges. Joris Luyendijk gaat er tijdens de bijeenkomst in Purmerend dieper op in. Bovendien zal presentator Nada Temelkov hem aan de tand voelen over zijn privileges en de wens die te doorbreken. Ook is er ruimte om vragen te stellen. Na afloop is er de mogelijkheid om De zeven vinkjes aan te schaffen en door Luyendijk te laten signeren.

De Lezing van Joris Luyendijk is op maandag 26 september van 16.00 - 18.00 uur in de Bibliotheek Purmerend aan de Waterlandlaan 40. Gratis aanmelden voor de lezing kan via bibliotheekwaterland.nl/agenda of door te bellen met 075-6125696.