PURMEREND - Circa zestig studenten van het Horizon College hebben meegedaan met het landelijke evenement VeVa Marcheert. Zij marcheerden 17 kilometer om veteranen te danken en te eren voor onze vrijheid. De mars ging onder meer langs een oorlogsmonument tussen Ilpendam en Monnickendam. De mbo-studenten die meededen aan de mars volgen de VeVa-opleiding (Veiligheid en Vakmanschap) bij het Horizon College in Purmerend en worden opgeleid voor een functie bij Defensie.

VeVa Marcheert vond vrijdag 16 juni plaats en is een initiatief van Hulp voor Helden. Deze organisatie zet zich in om het welzijn van veteranen, militairen en hun thuisfront te bevorderen. Aan het event is een sponsoractie verbonden. De mbo-studenten marcheerden ruim 900 euro bij elkaar voor Hulp voor Helden.

Oorlogsmonument
De mars startte in Purmerend en ging langs het oorlogsmonument van William Alexander McVie. Hier werd letterlijk en figuurlijk stilgestaan bij de veteranen die hun levens opofferden voor onze vrijheid. De Britse piloot William Alexander McVie kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Overleek, tussen Monnickendam en Ilpendam, om het leven. Bij het monument sprak veteraan Robert Mikhout de studenten toe. Voor student Rens de Vries was het bijzonder om langs het oorlogsmonument te marcheren: 'Het is goed om bij dit monument te zijn. Het is een herinnering aan de mensen die hun leven hebben gegeven zodat we ze niet vergeten. Het is belangrijk om te herdenken wat er in het verleden is gebeurd.'

Met respect
In heel Nederland werden op 16 juni 23 marsen georganiseerd waar circa 2400 studenten van de mbo-opleiding VeVa (Veiligheid en Vakmanschap) aan meededen. Als dank kregen de mbo-studenten een challenge coin; een munt die hun inzet symboliseert. Docent Bart van Gompel van het Horizon College vond het indrukwekkend om te zien hoe zijn studenten de dag beleefden: 'Vandaag de dag is vrede en veiligheid niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat onze studenten zich hiervan bewust zijn. Met deze mars eren we alle veteranen die iets betekend hebben voor onze vrede en veiligheid. Voor onze studenten, die nog jong zijn, is VeVa Marcheert een goede dag om hier bij stil te staan en dat hebben ze met veel respect gedaan.'

Veteranendag
Met de mars werd tevens de nationale Veteranendag aangekondigd die zaterdag 24 juni plaatsvindt. Tijdens deze dag wordt eveneens stilgestaan bij de inzet van militairen die in het verleden hebben gediend, tijdens oorlogen, vredesmissies of hulpacties.