PURMEREND - Nederland Leest zet stappen in de groene richting. En een van Nederlands meest geliefde schrijvers is onze gids: natuurmens Jan Wolkers. Zijn mooiste natuurverhalen zijn speciaal voor Nederland Leest gebundeld in het geschenk Winterbloei. De hele maand november staat de Bibliotheek in het teken van het boek Winterbloei van Jan Wolkers én het thema Duurzaamheid. Bibliotheek Waterland doet een bloemlezing met natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel Winterbloei en organiseren activiteiten als een online Boekenclub waarin iedereen mee kan praten over dit boek.


Over het geschenkboek

De natuur is voor Wolkers altijd de belangrijkste inspiratiebron geweest. In de natuur kon hij zijn angsten bezweren en scheppen door die te tekenen, schilderen en vast te leggen in wat hij schreef.
Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur worden door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei. De teksten van Jan Wolkers worden vergezeld door persoonlijke en actuele columns van Aaf Brandt Corstius over duurzaamheid. Ronald Giphart, vaste ambassadeur van Nederland Leest, heeft de bundel van een voorwoord voorzien.

Karina Wolkers: “Niets is zo mooi als een tuin in de winter. Als het dan rijp gevroren of gesneeuwd heeft en alle stengels, takken en takjes bedekt zijn met een laagje wit die helder afsteken tegen de grijze lucht, dan heb je een tweede bloei in zwart en wit; een wintertuin in Winterbloei. Jan Wolkers’ leven en werk waren onlosmakelijk met de natuur verbonden. Deze bloemlezing weerspiegelt zijn intense liefde voor alles wat leeft en groeit en zijn bezorgdheid over de teloorgang van de natuur.”

Winterbloei is gratis verkrijgbaar* in de bibliotheekvestigingen Beemster, Edam, Purmerend, Landsmeer en Volendam. Kijk voor meer activiteiten rond Nederland Leest en voor de adressen en openingstijden op www.bibliotheekwaterland.nl.

*zo lang de voorraad strekt