PURMEREND - Cultuurhuis Wherelant nodigt u uit om dit najaar deel te nemen aan drie bijzondere kleine en grote textielactiviteiten, met de focus op het artistieke gebruik van materiaal en het maken van unieke kunstwerken. Voor de cursus Verbeelding in textiel kunt u vooraf een proefles volgen om kennis te maken met de docent en een goed beeld krijgen van de inhoud van de lessen. Tijdens de workshopweekends in oktober en december wordt zijde en wol geverfd met verfstoffen uit de tijd van Rembrandt en patronen op textiel gemaakt met natuurlijke grondstoffen.


Proefles verbeelding in textiel
Maandagavond 30 september van 19.30 tot 21.30 uur is de proefles van de cursus ‘Verbeelding in textiel’. Bij voldoende animo gaat de cursus op 7 oktober van start. Door oefeningen en opdrachten worden de deelnemers op het spoor gezet van hun eigen persoonlijke beeldtaal. De groep zal uit maximaal 8 deelnemers bestaan. Het cursusprogramma omvat o.a. miniworkshops ecoprinten, verven met natuurlijke materialen, cyanotypi en vilten. Het werk van hedendaagse textielkunstenaars dient als inspiratie.


Workshop zijde en wol verven
Rembrandt gebruikte voor zijn rood karmijn kraplak en vermiljoen (een mineraal uit kwik en zwavel). In deze workshop gaan we zijde en wol verven met deze natuurlijke verfstoffen. Door binden, dompelen en baden te herhalen ontstaan er levendig rood/oranje textiele materialen met het rijke gevoel van de Gouden Eeuw. De workshop vindt plaats op zondag 13 oktober van 10.00 tot 16.00 uur.


Workshop natuurlijke patronen
De natuur is een grote bron van inspiratie voor kunst en ontwerp. Bij deze textielworkshop ontdekken de deelnemers dat dagelijkse dingen zoals voedsel (rode biet, spinazie, koffie, thee), kruiden (geelwortel, paprikapoeder) en bladeren, bloemen en aarde heel goed te gebruiken zijn om mee te schilderen en textiel te bewerken. In deze workshop 'natuurlijke patronen op textiel' maken de deelnemers een eigen textielontwerp dat zij op stof aanbrengen met behulp van natuurlijke pigmenten.


Praktische informatie
Meer informatie over de cursus, workshops en proefles staat op www.wherelant.nl, waar u zich ook kunt inschrijven. Deelname aan de proefles kost € 5,- . Voor vragen kunt u ook contact opnemen met de administratie via (0299) 434 777. Cultuurhuis Wherelant is gelegen aan de Van IJsendijkstraat 403 in Purmerend.