MIDDENBEEMSTER - Wie via de Bamestraweg het bedrijventerrein van Middenbeemster op rijdt, komt als vanzelf langs het hoofdkantoor van Nijdra Group. Een klinkende naam in de regio; producent van fijnmechanische componenten en mechatronische modules. Van de kleinste deeltjes in het hart van machines die ertoe doen tot complete productsamenstellingen. Het familiebedrijf-van-oorsprong bestaat 50 jaar. En dat wordt gevierd.

Wat Nijdra precies doet, is lang niet bij iederéén bekend. ‘Wij helpen de wereld een stukje mooier te maken’, vatten directie en medewerkers het – niet zonder trots – voor de leek samen. Onder meer de (bio)medische, analytische, optische én farmaceutische industrie zijn er klant. Nijdra’s producten zijn daar van essentieel belang in hightech röntgen- en diagnoseapparatuur bijvoorbeeld. Maar ook in medische microscopen, afnamepunten voor gassen bij ziekenhuisbedden, in apparatuur waarmee brillenglazen geslepen worden, televisiecamera’s, machines die computerchips produceren, koptelefoons van Sennheiser, in vliegtuigen, boten, schepen, protheses etc.

Ultramoderne fabrieken

Co-engineering, draaien, frezen, slijpen tot op 0,001 mm nauwkeurig, assemblage…, het gebeurt allemaal in Nijdra’s ultramoderne fabrieken. Twee daarvan, waaronder de hooggeautomatiseerde en gerobotiseerde productiefabriek, staan in Middenbeemster, net als het hoofdkantoor met de assemblage-afdeling. De fabriek in Heerhugowaard produceert kleine series en onderdelen in prototypen. Nijdra – een samenvoeging van familienaam Nije en het woord ‘draaierij’ – wordt anno 2024 geleid door de derde generatie: Jeroen Nije, zijn zus Saskia en haar partner Dennis van Dijk.

Nederland én Europa


Nijdra groeide in de loop der jaren uit van een eenmanszaak in fijne handmatige metaalbewerking tot de ruim 100 medewerkers tellende hoogtechnische systeemleverancier die het nu is. Met reeds vanaf het prille begin mooie Nederlandse opdrachtgevers als Philips en Hoekloos. Maar ook elders in Europa is Nijdra al vele jaren een grote speler. Zo komt inmiddels meer dan de helft van de omzet uit landen als Duitsland en Zwitserland. Waren het voorheen uitsluitend - vaak minuscuul kleine - onderdeeltjes die Nijdra produceerde, de laatste 20 jaar voegt het die op verzoek van de klant ook samen tot complete eindproducten.

Feest

Voor Nijdra Group is het de rest van het jaar feest; vanaf nu staat het bedrijf op verschillende manieren stil bij zijn jubileum. Maar het pakt de gelegenheid óók aan om met een ‘herpositionering’ van zich te doen spreken. Zo is er een geheel nieuwe website. Daarop is onder meer te zien dat het bekende beeldmerk – tijdelijk voorzien van een jubileumlogo – is opgefrist. Op de pagina Actueel staat bovendien een uitgebreid interview waarin leden van de Nije-familie meer vertellen over Nijdra en over de geschiedenis van het bedrijf.