PURMEREND - We staan er haast niet meer bij stil, en hij is eigenlijk niet te zien, maar toch is hij er. Een verkeersader van 80 km dwars door Noord-Holland die nogal wat teweeg bracht. Te zien in de expositie 200 Jaar 'Noordhollandsch Kanaal'

In 1819 tekende de 'Kanalenkoning' Koning Willem I het Koninklijk Besluit voor de aanleg van het 'Groot Noordhollandsch Kanaal'. Dit kanaal, dat van Amsterdam via Purmerend en Alkmaar naar Den Helder voer, moest Amsterdam weer toegankelijk maken voor handelsschepen en de marine. Maar dit gebeurde niet zonder slag of stoot economische belangen en geldgebrek zette de bevolking van het platteland tegenover de steden, de arbeiders tegenover de aannemers en de steden tegenover de koning. In 2019 vertelt de Provinciale Atlas, de beeldcollectie van de Provincie Noord-Holland, in een interactieve en reizende tentoonstelling hoe dit kanaal er kwam, wat er speelde, hoe deze er uit zag en wat de gevolgen waren na de aanleg. Tussen 24 mei en 27 oktober 2019 te zien in het Purmerends Museum. Na 27 oktober reist de expositie verder naar Alkmaar en Den Helder. Kom ook, en graaf in het verleden van het kanaal!

EXTRA
Op zaterdagen 21 en 28 september kunt u meewandelen met het Gilde langs het Noordhollands kanaal. Met de gids bezoekt u eerst de tentoonstelling 200 Jaar Noordhollandsch Kanaal en loopt u vervolgens een route in de stad én langs het water waar de boeiende geschiedenis tot leven komt. U hoeft zich niet van te voren aan te melden.

Tijdstip: 13.30 uur
Kosten: 3,50 p.p., kinderen: gratis
Vertrek en betaling: Peperstraat 35 (museumwinkel/VVV)