PURMEREND - Het Purmerends Museum organiseert in samenwerking met The Gallery Club, platform voor fotografie, de tentoonstelling Old Love van fotograaf Milan Gies. Het werk met foto's van paarden in rust is voor het eerst te zien voor het publiek.

In zijn serie Old Love richt fotograaf Milan Gies zich op paarden die zich in speciale pensions of rusthuizen bevinden. Hij fotografeerde de oude paarden in een studio die hij opbouwde in de stallen of schuren waar de dieren wonen. In de foto's laat Gies de mooie lichamen en houdingen van de paarden zien tegen een neutrale donkere achtergrond. Hierdoor hoopt hij de context zoveel mogelijk weg te halen en de kijker uit te nodigen om de dieren te zien zoals ze zijn.

Het was voor Gies heel bijzonder om weer in de stallen te staan en met zijn kennis van vroeger als springruiter naar paarden te kijken, maar nu met een camera in de hand. Paarden wekken empathie op en raken de mens in een haast universele emotie, die zonder woorden is te begrijpen. In plaats van dat een paard vanwege een blessure of ouderdom door een eigenaar wordt afgeschreven, gunnen eigenaren hun paard een welverdiend pensioen, waar sommige paarden al vijftien jaar van genieten. Voor Gies is dit echt ouderdom en tegelijkertijd ook vertrouwen en ontroering, waarin hij een liefdevolle berusting voelt.

Milan Gies is naast fotograaf ook werkzaam als docent op de Fotoacademie in Amsterdam en de Koninklijke Academie der Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij woont en werkt in Amsterdam. In 2019 was zijn serie State of Identity, waarin hij transgender personen portretteerde in verschillende fases van hun transitie, te zien als solo-expositie in de Melkweg Expo in Amsterdam.

In zijn werk is altijd een autobiografisch element aanwezig; zijn eigen ervaringen met menselijke kwetsbaarheid komen op symbolische wijze terug in de vallende bewegingen en houdingen die veel van zijn portretten (zowel mens als dier) kenmerken. Ook heeft hij bij zijn onderwerpkeuze een voorkeur voor diegenen die om wat voor reden dan ook niet goed kunnen meekomen in onze prestatiemaatschappij of zich buitenstaanders voelen. De paarden die Gies heeft geportretteerd zijn ook niet langer 'winstgevend', omdat ze oud of geblesseerd zijn, maar gelukkig worden ze zorgvuldig en liefdevol verzorgd.