AMSTERDAM - De Purmerendse Brigitta van de Wateringen debuteert binnenkort met ‘Oorlogsmonument’, een spannende roman voor de jeugd. Het boek speelt zich af in Amsterdam-Noord tijdens de Tweede Wereldoorlog en is gebaseerd op de herinneringen van haar vader Jantje. Diens belevenissen in de oorlogsjaren zijn door zijn dochter verweven met een flinke portie fantasie en zelfgetekende illustraties.

Jantje is 12 jaar oud als het voedsel steeds schaarser wordt. Met een vriend trekt hij langs de boeren op zoek naar voedsel. Hij trotseert de kou en de honger. De tijd om te spelen, om kind te zijn, is voorbij. Jantje knokt voor zijn vrijheid maar ook tegen onrecht en machtsmisbruik. Als hij van de pont komt, passeert hij de controlepost van de Duitsers bij het Tolhuis. ‘Ausspucken!’ brult er één en het volgende dat Jantje weet is dat hij ontvoerd is door heel foute mensen. Met zijn vrienden Willem en Anton voorkomt hij daarna dat een groep Joodse mensen slachtoffer wordt van afpersing en deportatie.

Na het overlijden van haar vader vond Brigitta van de Wateringen vier blaadjes met aantekeningen over zijn jeugd. De verhalen waren voor haar niet nieuw, ze waren al eerder verteld. Maar toen zij ze las en die kleine jongen voor zich zag, kwam pas echt het besef hoe zijn jeugd was getekend en hoe bepalend dat moet zijn geweest voor zijn verdere leven.

‘Oorlogsmonument’ gaat over vriendschap, over het volgen van je hart…

De boekpresentatie vindt plaats op 2 april 2020 in het Museum Amsterdam Noord.
Daarna is ‘Oorlogsmonument’ te koop bij de boekhandel en op internet.
ISBN 9789491996214
Aantal blz.110
Illustraties zijn gemaakt door Brigitta van de Wateringen
Leeftijdsindicatie 12 jaar en ouder
Bestellen kan ook via brigitta_holzel@hotmail.com