MIDDENBEEMSTER - De Pomologische Vereniging Noord-Holland, voor ondersteuning aangesloten bij Landschap Noord-Holland, is dė organisatie in onze provincie aan wie wij het behoud van oude hoogstam fruitboomrassen en boomgaarden te danken hebben. Belangrijk onderdeel van hun werk is de instandhouding van hun prachtige collectieboomgaard in de Beemster, waar een groot aantal van de Oud Noord-Hollandse fruitboomrassen bij elkaar zijn gebracht.

Sommige van deze rassen zijn zo goed als uit hun as verrezen, zoals de befaamde saffraanpeer. Deze speelt zelfs een rol in de recente detective roman; “Moord op de moestuin” van Nicolien Mizee.

Op 31 augustus en 1 september houdt de collectieboomgaard open dagen, en kunt u zelf genieten van deze en vele andere appel en perensoorten, die u misschien uit uw vroege jeugd nog kent. Veel van de appels en peren zijn die dagen al te proeven. Wie weet een goede gelegenheid voor een Madeleine koekjes effect.

U vindt de boomgaard aan de Volgerweg 26 ten zuiden van Middenbeemster. De prachtige boomgaard zal van 10.00 tot 16.00 u geopend zijn.