PURMEREND - Spurd en de gemeenten Purmerend en Beemster willen de oudere inwoners helpen veilig en met plezier te kunnen blijven fietsen. Daarvoor zetten zij het programma Doortrappen in, een initiatief van de Vervoerregio Amsterdam. Als onderdeel hiervan start donderdag 20 mei de cursus ‘Kijk ik bike’. Fietsen is gezellig, goed voor de gezondheid en bevordert ontmoeting en zelfredzaamheid. Maar met het klimmen van de jaren nemen de risico’s als fietser in het verkeer toe. Het programma Doortrappen wil oudere fietsers zelfvertrouwen geven om te kunnen blijven deelnemen aan het verkeer. Fietsen is ook nog eens goed voor de portemonnee en voor het milieu.

Fietsvaardigheid op oudere leeftijd is van groot belang, het aantal ongelukken waarbij oudere fietsers zijn betrokken neemt toe. In mei start als onderdeel van het programma Doortrappen de cursus ‘Kijk ik bike’ gericht op vertrouwen houden of krijgen in de eigen fietsvaardigheid. Tijdens de cursus is er aandacht voor balans, lenigheid, kracht en reactiesnelheid. De eerste van de zes bijeenkomsten is donderdag 20 mei.
Wethouder Gezondheidszorg van Beemster Jos Dings benadrukt het belang van Doortrappen: ‘Samen met leeftijdgenoten oefeningen doen om tot op hoge leeftijd te durven blijven fietsen is leuk en bevordert gezondheid en sociale contacten.’ Harry Rotgans - - wethouder Gezondheidszorg van Purmerend - voegt toe: ‘Het startschot voor Doortrappen is nog maar kort geleden gegeven en de eerste deelnemers zijn als kopploeg begonnen, met succes. Wij hopen dat veel oudere inwoners de fiets pakken en de kopploeg volgen, er is zoveel moois te zien!’. Bij de activiteiten van Doortrappen combineert men gezelligheid met het behouden, hervinden of opbouwen van vertrouwen in de eigen fietsvaardigheid in het drukke verkeer. Spurd werkt samen met De Jongh Fietsspecialist in Purmerend. Zij adviseren over de techniek van fietsen.

Cursus ‘Kijk ik bike’
Het programma Doortrappen is gericht op het bevorderen van het met vertrouwen op de pedalen blijven trappen om van A naar B te komen. In de periode vanaf maandag 26 april tot en met dinsdag 11 mei starten de FietsFit weken. Aan het einde van de wekelijkse lessen Spurd senioren sport is er dan een FietsFit oefening en voorlichting over Doortrappen.

Donderdag 20 mei start de FietsFit cursus ‘Kijk ik bike’. De cursus bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten van een uur en kost dertig euro. Alle oefeningen die belangrijk zijn om met vertrouwen en met plezier op de fiets te blijven stappen komen aan de orde. De lessen zijn in of bij de gymzaal aan de Doplaan in Overwhere. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website of het telefoonnummer van Spurd.
Het eerste zogenoemde Doortrappen FietsEvent is woensdag 18 augustus.

Meer informatie over het programma van Doortrappen staat op de website van Spurd. Vragen stellen kan via doortrappen@spurd.nl of door maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 17.15 uur te bellen met 0299 418 100.