PURMEREND - Purmerender Peter Grooters heeft de mobiliteitswedstrijd Low Car Diet Noord/Zuidlijn gewonnen. De medewerker van Japanse bank MUFG heeft een maand lang zijn auto ingeruild voor de combinatie van een e-bike en de Noord/Zuidlijn. Aan de wedstrijd van De Reisbeweging deden bijna veertig Zuidassers mee, die ten noorden van station Noord wonen. Zij konden op deze manier de nieuwe metrolijn uitproberen, die je sinds 22 juli razendsnel van Amsterdam-Noord naar Zuid brengt. Grooters maakte alle twintig werkdagen gebruik van de Noord/Zuidlijn door vanuit Purmerend eerst met een e-bike naar station Noord te fietsen, om daar zijn reis met de nieuwe metro te vervolgen naar zijn kantoor in het WTC.


Auto ingeruild voor hoofdprijs: de e-bike
De winnaar mag hierdoor de fiets houden, waarmee hij de afgelopen maand pendelde tussen zijn huis en metrostation Noord. Hij reageerde enthousiast op de uitslag. “Nu moet ik er echt aan geloven haha. Ik wilde eerst nog de P&R actie uitproberen, dus met de auto naar Noord en dan met de metro. Maar vanaf nu laat ik de auto staan en ga ik trots op mijn mooie e-bike naar Noord”. Grooters pendelde sinds hij vier jaar geleden bij de Japanse bank begon iedere dag met de auto, maar stapt nu definitief over op de fiets.Gedurende de wedstrijd vielen ook weekwinnaars in de prijzen. Zij krijgen tot en met maart de tijd om ook hun collega’s te overtuigen van de voordelen van een e-bike. De Reisbeweging en fietsenleverancier E-bike to go stellen aan alle weekwinnaars twee e-bikes ter beschikking die zij bij hun bedrijf neer mogen zetten. Werknemers van o.a. ROC Amsterdam en het Openbaar Ministerie kunnen hierdoor ook wennen aan deze snelle fietsen.

Resultaten: autogebruik gehalveerd; e-bikegebruik ruim verdubbeld.
Voorafgaand aan de wedstrijd maakten de deelnemers 52% van hun ritten met de auto (of motor) en 18% met de combinatie fiets en OV. Tijdens de wedstrijd pakte slechts 22% de auto en werd er in 49% van de gevallen met de combinatie e-bike en Noord/Zuidlijn gereisd. Het aandeel van de fietsritten bleef ongeveer gelijk en bij de combinatie van de Noord/Zuidlijn met de auto als voor- en natransport groeide licht.

Ontspannen arriveren
De wedstrijd is georganiseerd door Stichting De Reisbeweging. De Reisbeweging heeft als missie om duurzame mobiliteit te stimuleren door middel van gedragscampagnes. Het Low Car Diet Noord/Zuidlijn is hier een mooi voorbeeld van. Directeur Naard Hermans: “Wij willen mensen anders naar hun mobiliteit laten kijken en ze uitdagen om de ingeslepen patronen eens te heroverwegen. Wij laten ze dan een maand lang bijvoorbeeld een e-bike of de trein proberen. Dat is natuurlijk goed voor het klimaat, maar vaak ook voor de reiziger zelf. Die merkt ineens dat hij meer beweegt, ontspannen op werk arriveert en dat het eigenlijk zelden regent.” In juni 2019 organiseert De Reisbeweging weer het nationale Low Car Diet. Tientallen bedrijven gaan dan wederom de strijd met elkaar aan, om een maand lang zo duurzaam mogelijk te reizen.

It’s your choice
Het Low Car Diet Noord/Zuidlijn is onderdeel van de campagne ‘It’s your choice’ die er op is gericht om het gebruik van de Noord/Zuidlijn te stimuleren door kennismakingsacties. It’s your choice wordt uitgevoerd in opdracht van Vervoerregio Amsterdam, Provincie Noord-Holland, Breikers en ORAM.