PURMEREND - Vanaf 6 december staan er weer drie lokale kunstenaars centraal die ieder een maand lang hun werk tonen in de etalage van de VVV|Museumwinkel in de Peperstraat 35.

In Purmerend zijn weinig plekken waar hedendaagse kunstenaars hun werk kunnen tonen aan een breed publiek. Om die reden stelde het Purmerends Museum de etalageruimte van de VVV|Museumwinkel beschikbaar aan Kunstcollectief Purmerend om daar maandelijks een lokale kunstenaar te tonen met een of meerdere werken. In december is dat Damiët Kuin, in januari Ietsje Arp en in februari Johan Arp.

6 december 2021 – 3 januari 2022 - DAMIËT KUIN

Damiët Kuin is schrijfster en kunstenares.
Ze werkt met verschillende materialen, zoals acrylverf, inkt, pen, krijt, stempels, stencils, textiel en diverse soorten papier. Ze werkt in bestaande boeken en vormt deze om tot kunstwerken. Daarnaast maakt, beschildert en bindt ze haar eigen (schets)boeken. Ook maakt ze graag Leporello’s (zigzag-gevouwen boekjes) en kleine schilderijen. In haar atelier staan bakken vol oude lappen, kledingstukken, kralen, lintjes en bandjes voor hergebruik. Daarnaast bewaart ze allerlei soorten papier; van cadeauverpakkingen en kassabonnetjes tot kleurrijke zakjes van de afhaalchinees. Hiermee bekleedt ze bijvoorbeeld oude boekkaften en maakt ze collages. Een art journal maakt ze uit een gebruikte kartonnen map en een oud, beschilderd gordijn. Hergebruik van oude materialen vindt ze belangrijk. Het geeft een kunstwerk een nog rijker verhaal en belast het milieu niet.

In haar kunst vertelt ze haar eigen verhaal. Soms vermengd met de verhalen van anderen, maar altijd verweven met het verhaal van het gebruikte materiaal. Ze schrijft vaak over lagen verf heen of gebruikt quotes uit magazines. Deze geven haar gevoel en stemming van het moment weer. Veel van haar handgeschreven teksten zijn slecht leesbaar. Ze doet dit met opzet: “Ik wil graag dat een ander mijn werk voelt in plaats van snapt”.3 januari – 7 februari 2022 – IETSJE ARP

Ietsje maakt stenen beelden, zowel figuratief als abstract. Inspiratie haalt ze uit de mens en de natuur. Aanvankelijk begon ze met zachte steensoorten (speksteen), maar al snel stapte ze over naar harde steensoorten zoals albast, Iers hardsteen en serpentijn. Van 2008 tot 2019 volgde ze de zomercursus beeldhouwen op Terschelling bij de Friese Volkshogeschool (Fanny Kiezenberg). Vanaf 2009 kreeg ze ook beeldhouwles bij Rob Schreefel in Cultuurhuis Wherelant te Purmerend. Maar ook thuis is ze regelmatig in haar atelier bezig met diverse steensoorten en onderwerpen. Zelf zegt ze hierover: “door les te nemen ben ik meer vanuit een ontwerp in klei gaan werken, waardoor ik goed kan nadenken over de verhoudingen. Een geheel abstract beeld maken is het meest spannend, je laten leiden door de vorm en de lijnen die na het hakken ontstaan”.

7 februari – 7 maart 2022 – JOHAN ARP

Johan maakt tekeningen, grafiek, acryl- en olieverf schilderijen. Hij schildert in een expressionistische stijl met een stevige penseelstreek en felle kleuren, van landschappen en portretten tot abstract werk. Inspiratie haalt hij onder andere uit vakantieschetsen en foto’s. Ook wordt hij geïnspireerd door de Duitse schilders van het Expressionisme (Blaue Reiter, Franz Marc) en voor grafiek door de verstilde etsen van Willem Witsen. Het is steeds balanceren tussen het ambachtelijke van de ontwerper en het pure schilderen van de vrije kunstenaar. Zijn devies is dat je je altijd moet blijven vernieuwen. Hij volgde een opleiding Reclame- en illustratief tekenen (Famous Artists School) en cursussen bij Stichting Kunst en Vorming Amsterdam en Cultuurhuis Wherelant te Purmerend.


In de VVV|Museumwinkel is meer informatie over de kunstenaar en het werk van die maand te vinden.