PURMEREND - Het Vattenfall Solar Team is zaterdag vetrokken naar Marokko. Daar zal het team in oktober meedoen aan de Solar Challenge Morocco, de belangrijkste zonnerace van het jaar. Teamleden Tim Burgers en Jasper Insinger kijken er naar uit. “We hebben hier het afgelopen jaar keihard voor gewerkt. Eindelijk is het zover," zegt Tim. Ook Jasper kan niet wachten: "we zijn er klaar voor.”

Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft. Elk jaar ontwerpen en bouwen ze een zonneauto waarmee ze aan races meedoen. De Solar Challenge Morocco begint in Agadir en voert in vijf etappes door de zinderende woestijn van Marokko terug naar de finishlijn in Agadir. De race duurt van 25 tot 29 oktober.

De teamleden zullen in Marokko de laatste voorbereidingen treffen voor de race. Op het programma staan het verkennen van de route, het perfectioneren van zonneauto Nuna 11 en het oefenen van de verschillende raceprotocollen.

Het solar team neemt het in Marokko op tegen de beste teams uit de wereld, waaronder wereldkampioen Agoria uit België en de Nederlandse teams uit Twente en Groningen. “Dat de race doorgaat is al een prachtige beloning voor een jaar vol corona-onzekerheid. Maar als we eenmaal aan de startlijn staan dan willen we natuurlijk wel winnen. We kijken uit naar een spannende race”, aldus Tim Burgers.

Revolutionaire zonneauto
Als gevolg van de coronacrisis werkte het team het grootste deel van het jaar onder strikte veiligheidsmaatregelen. Desondanks lukte het om een revolutionaire zonneauto te bouwen. Nuna11 is een driewieler met een bijzondere positie van het derde wiel en met een schuin geplaatst zonnepaneel. Twee wielen staan in een lijn achter elkaar en een derde halverwege de ander zijde. De keuze voor één wiel links en twee rechts stelde het team wel voor een flinke uitdaging. Omdat de wielen niet naast elkaar staan, zoals bij auto's gebruikelijk is, moest een nieuw stuursysteem worden ontworpen. Het schuine zonnepaneel levert meer downforce op.

Jasper Insinger maakt de vergelijking met de wereldberoemde kunstenaar Picasso. “Als je naar zijn schilderijen kijkt dan lijken de elementen afzonderlijk een beetje vreemd, maar samen vormen ze een geweldig geheel. Nuna11 is ook een beetje zo, de Picasso onder de zonneauto’s. Je moet nu eenmaal buiten de gebaande paden denken om te winnen van de wereldtop. Dat is precies wat we hebben gedaan.”