PURMEREND - Het Purmerends Museum heeft over 2019 een recordaantal bezoekers weten te bereiken. Met ruim 11.000 bezoekers werd het beste resultaat van de afgelopen tien jaar bereikt.


In 2019 werd een flinke sprong gemaakt met de bezoekersaantallen. In de afgelopen tien jaar kwamen er gemiddeld rond de 8.000 mensen naar de verschillende tentoonstellingen en evenementen. De toename is deels toe te schrijven aan de succesvolle tentoonstellingen Breien in Keramiek en Tweehonderd jaar Noordhollandsch Kanaal en de presentatie van een collectie kerststallen in december, maar ook aan enkele drukbezochte evenementen als de Open Monumentendagen, diverse kunstlezingen en de taxatiedagen.

Een andere reden van de toename is dat de VVV Museumwinkel dit jaar ruim 2.100 bezoekers trok. Zowel bewoners van Purmerend als nationale en internationale toeristen wisten in 2019 steeds vaker de weg te vinden op zoek naar informatie over de stad en fiets- en wandelroutes, lokale producten en boeken over de stad en de streek. Vanaf januari zullen het Purmerends Museum en de VVV Museumwinkel door middel van een doorgang met elkaar worden verbonden en kunnen bezoekers ook via de winkel het museum verlaten. De VVV en Museumwinkel blijven echter ook aan de Peperstraat 35 toegankelijk.

In 2019 stelde het museum voor het eerst een directeur aan en werd er samenwerking gezocht met VISIT Beemster. Vanaf 22 januari 2020 is het museum gastheer van ‘Levenslicht’, het lichtmonument van kunstenaar Daan Roosegaarde, dat is gemaakt in het kader van de landelijke herdenking 75 jaar Vrijheid. Vanaf 4 april organiseert het museum de tentoonstelling ‘De vergeten oorlog - Indische verhalen’ over de oorlogsgeschiedenis in Nederlands-Indië en de periode daarna door de ogen van vijf mensen uit Purmerend.