PURMEREND - Sinds augustus 2020 staat elke maand het werk van een kunstenaar van het Kunstcollectief centraal in de etalage van de VVV aan de Peperstraat 35. Van 7 augustus – 4 september 2023 zijn de gevarieerde schilderijen van Bertina van Leen te bewonderen.

Vanaf het moment dat zij een kwast kon vasthouden, is Bertina van Leen gaan schilderen en tekenen. “Het loopt - naast muziek- als een rode draad door mijn leven. Het hoort bij mij en ik kan het niet laten. Zo simpel is het.”

Van Leen houdt enorm van afwisseling. De natuur en het landschap op verschillende momenten van de dag zijn een enorme inspiratiebron. Maar ook huis-, tuin- en keukenonderwerpen zoals een rode 2CV of een heideschaap zijn heerlijk om te schilderen. Maar haar grootste fascinatie ligt bij de kust: de grens van land en water. Of dat nou in Normandië, Denemarken of Katwijk is, dat maakt niet uit.

Zij vindt het fijn om van techniek te wisselen. “De laatste jaren werk ik ook met aquarel en pen en daarbij laat ik mijn fantasie de vrije loop. Soms komen er heel grappige dingen tevoorschijn zoals het schilderij ‘Je houdt ze niet binnen met dit weer’. Ach, er gaat een wereld voor je open. Dat gun je iedereen. De mogelijkheden zijn oneindig.”, aldus Bertina van Leen.

Na een opleiding als docent handvaardigheid was Van Leen jarenlang lid van de fameuze Amsterdamse Vereniging De Zondagsschilders, een werkplaats onder leiding van gerenommeerde kunstenaars zoals bijvoorbeeld Maarten Krabbé en haar eigen leermeester Jan Nijland. Een geweldige leerschool waar alle technieken aan de orde kwamen zoals bijvoorbeeld modeltekenen, stilleven, etsen Wat zij heeft geleerd van Jan Nijland is: kijken, kijken, kijken! En uiteraard veel ervaring opdoen in kleuren mengen en kleurgebruik. Af en toe geeft zij les en dan is haar advies: "Begin nou maar gewoon, daar leer je het meeste van.”

Het werk dat bij de VVV te zien is, geeft een indruk van de veelzijdigheid van het werk van Bertina van Leen. In de VVV-winkel is meer informatie over de kunstenaar en haar werk te vinden. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-16.00 en zaterdag en zondag van 12.00- 16.00 uur. Ook op de website van de kunstenaar vind u meer informatie: www.bertinavanleen.nl.