PURMEREND - Nu de Bibliotheek alleen geopend is voor het afhalen van bestelde materialen en er voorlopig geen activiteiten in de gebouwen mogelijk zijn organiseert Bibliotheek Waterland verschillende onlineactiviteiten. Deelname aan deze activiteiten is gratis en niet alleen voor bibliotheekleden. Op donderdagavond 11 maart is er een interview met de auteur van het boek De Vrolijke Verrader.

George Blake is een van de bekendste dubbelspionnen uit de Koude Oorlog. Terwijl hij werkte voor de Britse inlichtingendienst heeft hij tientallen agenten verraden aan de Sovjets. Blake is geboren in Rotterdam, en sleet zijn laatste levensjaren in Moskou. Na zijn overlijden vorig jaar werd hij door Poetin geëerd, en ligt nu tussen de KGB-kopstukken begraven. Zijn leven is meeslepend beschreven in De Vrolijke Verrader van Simon Kuper.

Simon Kuper is een Nederland opgegroeide Brit, die vanuit Parijs schrijft voor de Financial Times. Zijn eerdere boeken gingen over sport en geschiedenis. De Vrolijke Verrader is gebaseerd op een ontmoeting met Blake in 2012, in de tuin van zijn datsja, even buiten Moskou. Kuper graaft onbekende episodes uit diens leven op, zoals de lezingen die Blake voor de Stasi gaf. En hij schrijft over de fascinatie van regisseur Alfred Hitchcock voor Blake. Tot aan zijn dood werkte Hitchcock aan een filmscenario over hem. Maar het boek is vooral doortrokken van de vraag hoe Blake tot zijn verraad kwam. En: waarom die stap voor hemzelf geen verraad betekende.

Kuper wordt op donderdag 11 maart om 20.00 uur via Zoom geïnterviewd. Inschrijven kan gratis via www.bibliotheekwaterland.nl/agenda. Deelnemers krijgen een dag voor de lezing een zoomlink om deel te nemen.