PURMEREND - Dat Tesla ook in Nederland aan de weg timmert blijft niet onopgemerkt. Het jonge bedrijf, in 2003 opgericht, krijgt in ons land steeds meer voeten aan de grond en afgelopen najaar werd er nog een nieuwe vestiging geopend Purmerend. Aldaar kwamen ook een tiental technische VMBO-studenten van het Scholengemeenschap Gerrit Rietveld om eens nader kennis te maken met de filosofie van Tesla en het gedachtengoed van eigenaar Elon Musk.


Berith Behrens-Selling is PR en communicatiemanager bij Tesla Benelux en legt uit waarom het contact met scholen zo belangrijk is. "Hier in Purmernd is het een soort van pilot, maar wij gaan dit zeker vaker doen. Voor de studenten is het een onderdeel van hun werkoriëntatie en het ontmoeten van bedrijven. Ons doel is om de afstand die bestaat tussen scholen en bedrijven te verkleinen. De leerlingen zullen enkele presentaties te zien krijgen, een rondleiding door het Service Center krijgen, en ze mogen uiteraard onze auto's uitproberen."

Bij de gloednieuwe Tesla Store en Service Center in Purmerend gebeurt dit op een zeer ontspannen manier. Allereerst worden de leerlingen al getest op hun kennis van Tesla met een leuke kwis. Vervolgens wordt de groep in tweeën opgesplitst waarbij een groep studenten een uitgebreide rondleidng krijgt door het bedrijf en de tweede groep uitgebreid, doch zeker niet langdradig, wordt gevoed met alles over Tesla. Van de historie van de Amerikaanse producent in elektrische auto's tot de toekomst met o.a. de komst van het nieuwste Y-model later dit jaar. Maar ook over de filosofie van eigenaar Elon Musk die zich in 2004 inkocht in het bedrijf dat oorspronkelijk een jaar eerder was opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning, en over alle ontwikkelingen die er in de loop der jaren hebben plaatsgevonden.

Ondertussen kijkt ook de groep die de robndelieing beleeft zijn ogen uit in o.a. de werkplaats waar men van één van de monterurs eeen uitgebreide uitleg krijgt over hoe men te werk gaat bij bijvoorbeeld defecten of het vervangen van een accu. Wat volgt is een fraaie demo met enkele modellen op het buitenterrein waarbij de leerlingen het niet kunnen latebn om even plaats te nemen in de bolides en alle technische snufjes eens van dichtbij te aanschouwen.

Lex Blom, docent van het S.G. Rietveld kijkt eveneens zijn ogen uit en is blij met de mogelijkheid die Tesla biedt. "Het is voor onze leerlingen belangrijk om ook eens dingen in de praktijk te zien. Op deze wijze steekt men behoorlijk wat op en kan leerlingen ook over de streep helpen als ze straks op zoek moeten naar een stage." Namens Tesla knikt Berith Behrens-Selling instemmend. "De mogelijkheid om jonge mensen de kans te geven te leren en te werken in onze organisatie is natuurlijk ook een achterliggend doel van deze dagen. Talentvolle en welwillende studenten zijn immer welkom want het is niet zo dat zij alleen hier kunnen leren. Met de alsmaar voortdurende ontwikkelingen leren wij namelijk ook weer van de volgende generaties."