PURMEREND - Prinsenstichting ontsluit op een veilige manier het internet voor haar cliënten door middel van de internettool Ikbenonline.com. Dit initiatief past binnen de doelstelling van Prinsenstichting om mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen om een zo ‘normaal’ mogelijk leven te leiden. De digitale wereld hoort hier ook bij.

Vriendenboek
Ikbenonline.com is een landelijk platform van waaruit mensen met een verstandelijke beperking toegang hebben tot een veilige en overzichtelijke internetomgeving. Vanuit Ikbenonline.com kunnen cliënten in contact blijven met andere gebruikers via Vriendenboek (een soort Facebook), mailen, videochatten, muziekvideo’s bekijken, online gamen en andere websites bezoeken die op aanvraag en na goedkeuring van de cliëntbegeleider aan het portaal worden toegevoegd. Het platform is toegankelijk met een inlogcode. Inmiddels beschikken naast (bijna) 250 cliënten, nog eens 50 cliëntbegeleiders en ouders/verwanten over een account.

Vergroot leefwereld en zelfvertrouwen
René Klaver, begeleider Cliënteninternet bij Prinsenstichting: ‘Ikbenonline.com is al een aantal jaar in gebruik bij Prinsenstichting en inmiddels een groot succes. Door Ikbenonline.com kunnen onze cliënten op een veilige en beschermde manier toch deel uitmaken van de grote digitale maatschappij. Dat is belangrijk, want dat vergroot niet alleen de leefwereld, maar ook het zelfvertrouwen van de cliënten. Het is ontzettend leuk om te zien hoe cliënten op een computer en/of tablet leren werken en op een ontdekkende en veilige manier kennis leren maken met het internet. Ikbenonline.com geeft de cliënten meer vrijheid en is daarnaast erg leerzaam, doordat ze toegang hebben tot veel nieuwe informatie en bijvoorbeeld in aanraking komen met nieuwe muziekstijlen. Ook het sociale netwerk wordt door Ikbenonline vergroot. Verschillende cliënten onderhouden contact met elkaar. Het leidt zelfs tot oude bekenden die elkaar weer tegenkomen op het platform en op deze manier weer contact hebben met elkaar.’