PURMEREND - De transactieprijzen van woningen in Nederland zijn dit kwartaal gedaald met 5,8% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022, zo blijkt uit de kwartaalanalyse van de NVM. Met deze daling zijn de prijzen van woningen bijna op hetzelfde niveau als eind 2021. Naast de prijsdaling is er sprake van een stijging in het aanbod, hierdoor krijgt de koper nog meer ruimte op de woningmarkt. In Purmerend is het woningaanbod in het derde kwartaal van 2022 gestegen naar 147. Dat is 25% hoger dan een eerder kwartaal in deze gemeente.

Meer ruimte en kansen voor kopers


Makelaar Jelle de Graas van Hoekstra en Van Eck Makelaars licht toe: "De stijging van aanbod gaat hand in hand met een daling in verkoopprijzen. Dit zorgt ervoor dat de woningzoeker meer keuze heeft dan voorheen. Zo kon een koper in Purmerend vorig kwartaal nog kiezen uit 118 woningen, dat is nu gestegen naar 147 woningen."

Huizenprijzen blijven dalen

In Purmerend werd in het derde kwartaal van 2022 gemiddeld € 378.000,- betaald voor een woning, dit is een daling van 4,4% ten opzichte van vorig kwartaal. Eind 2021 betaalde kopers voor een woning in Purmerend een bedrag van € 371.000,-. Landelijk zijn de prijzen ten opzichte van vorig kwartaal gedaald met 5,8%. Makelaar Jelle de Graas van Hoekstra en Van Eck Makelaars zegt: "Met deze prijsdaling zijn de prijzen van woningen in Nederland nu bijna op hetzelfde niveau als eind 2021."

Ontwikkelingen op de woningmarkt

Hoekstra en Van Eck Makelaars is partner van Vivantus en heeft hierdoor een duidelijk beeld over de ontwikkelingen in Nederland. Het aanbod van te koop staande woningen in Nederland stijgt. In het derde kwartaal zijn circa 32.500 woningen verkocht. Dat is 22% minder dan een eerder kwartaal. Een woning staat in Nederland nu gemiddeld 27 dagen te koop, waar dit een kwartaal geleden nog 23 dagen betrof.