PURMEREND - Sinds augustus 2020 staat elke maand het werk van een kunstenaar van het Kunstcollectief centraal in de etalage van de VVV aan de Peperstraat 35. Van 3 juli – 7 augustus 2023 is de ‘art by nature’ van Yolanda Paul te bewonderen.


Yolanda Paul ontdekte jaren gelden bij toeval een ‘afbeelding’ in een stuk travertin door het -uit nieuwsgierigheid- open te hakken met een hamer. Het stuk travertin was overgebleven bij een project en zou vergruisd worden. “Ik vond het zonde dat iets wat miljoenen jaren oud was verguisd zou worden. Daarom ben ik opzoek gegaan naar een vorm waarmee ik deze ‘art by nature’ kan delen met anderen. Alleen wist ik toen nog niet precies hoe? Het is een heel proces geweest vanaf de eerste ontdekking tot hoe ik de ‘art by nature’ nu zichtbaar maak aan anderen.”

Travertin slaat ze open met een hamer waardoor lijnen/structuren zichtbaar worden. Bij onyx en marmer zijn de lijnen/structuren vaak direct al zichtbaar. De lijnen/structuren worden gefotografeerd en met die foto’s gaat Paul aan de slag en maakt ze haar ontwerpen die ze op verschillende materialen kan laten printen. “Mijn ontwerpen geef ik bewust geen naam. Iedereen ziet weer iets anders in de afbeeldingen die ik vind in natuursteen. Het basisontwerp verwerk ik in interieur items op maat. Wandframes, sierkussens en lampenkappen die matchen. De kussens worden genaaid door meubelstoffeerster Ineke Drabbe van ‘Huis van Ien’ met wie ik samenwerk.”

Met de inrichting van de VVV-etalage laat Yolanda het hele ontwerpproces van ‘N0.7’ zien en wat je hiermee allemaal kan doen, maar vooral naar waar ‘nieuwsgierig zijn’ toe kan leiden. Te zien zijn de in tweeën geslagen steen, de foto van waaruit zij is gaan ontwerpen, twee basisontwerpen op papier en een sierkussen van een deelontwerp op velvet geprojecteerd en gecombineerd met een wollen stof.

In de VVV-winkel is meer informatie over de kunstenaar en haar werk te vinden. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-16.00 en zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur. Ook op de website van de kunstenaar vind u meer informatie: www.yolandapaul.art.