PURMEREND - Bijna is het zover, voor het eerst is er een Swim to Fight Cancer in Purmerend. Een sportief evenement in het Noordhollands kanaal tussen de Melkwegbrug en de Sluisbrug. Het doel is geld ophalen voor kankeronderzoek. Inschrijven als zwemmer is niet meer mogelijk, 95 helden hebben zich ingeschreven om 500, 1000 of 2000 meter te zwemmen. De zwemmers combineren hun sportieve prestatie met het ophalen van donaties voor kankeronderzoek. Inmiddels is meer dan vijftig duizend euro aan donaties ontvangen.


Het sportieve evenement in feestelijke sfeer viert het leven. Fight cancer Purmerend roept iedereen op de zwemmers vanaf 13.00 uur te komen aanmoedigen en de bekendmaking van het eindbedrag mee te maken. Er is muziek en er zijn foodtrucks. De donaties gaan voor honderd procent naar kankeronderzoek. ‘Elk bedrag als donatie is ook die dag welkom’, vertelt voorzitter Mick Smits van Fight cancer Purmerend, ‘voor kankeronderzoek is veel, heel veel geld nodig.’ Bovendien staan langs het zwemtraject in de vorm van grote flessen bakken voor statiegeldflessen.

lokaal doel opbrengst

Onderzoek is hard nodig en werkt, de kans dat iemand vijf jaar na de diagnose kanker nog leeft is in de afgelopen vijftig jaar met negentig procent gestegen. Een deel van de donaties gaat naar een lokaal project, de samenwerking tussen inloophuis WIJ|Allemaal en het Dijklander Ziekenhuis. Het andere deel van de opbrengst is voor landelijk onderzoek naar kinderkanker. Het doneren van een bedrag gaat gaat via de website van Fight cancer Purmerend, https://www.fightcancer.nl/event/swim-to-fight-cancer-purmerend/doneer. Het is mogelijk een onbekende zwemmer met een bedrag te steunen.

eten van hoofdsponsor

Hoofdsponsor van de Swim is ‘Ondernemers van de binnenstad Purmerend’. Alle zwemmers en vrijwilligers krijgen van de hoofdsponsor na afloop van het evenement eten met een bijpassend drankje aangeboden bij ‘Frites van ’t Weeshuys’ in de binnenstad. Een gebaar dat Fight Cancer Purmerend enorm waardeert.