PURMEREND - Een zeer opmerkelijk bericht hedenavond op de Facebookpagina van v.v. De Wherevogels, een vereniging die net als vele verenigingen te maken heeft met een terugloop van vrijwilligers. Met het motto "Iemand anders doet het wel", plaatste de voetbalvereniging dinsdagavond een soort van overlijdensbericht waarin "Iemand Anders" als overleden wordt beschouwd en er dus nieuwe vrijwilligers dienen op te staan. De bijgevoegde tekst is ondertekend door voorzitter Peter Steenbergen.

Het bericht bracht in ieder geval heel wat teweeg op social media want binnen mum van tijd werd er volop op gereageerd al vonden velen het niet gepast. Zo reageert iemand met: '....schrok er van. Snap de strekking denk alleen niet dat de manier is....' en een ander: 'Wat een bizar bericht dit, niet een bericht om vrijwilligers te motiveren vind ik.' of 'Werkt ook verre van stimulerend en motiverend. De plank is finaal misgeslagen. Zo’n bericht siert de club niet.'

Een ander toont wat meer begrip: 'Vrijwilligers vinden, het blijft altijd lastig. Hoop dat meer mensen zich zullen aansluiten bij de club!', terwijl er ook met enig cynisme op gereageerd wordt 'Maak je niet druk ! Dat doet iemand anders wel !'

In het bericht zoals door De Wherevogels op Facebook is gepubliceerd valt te lezen:
Een club zonder vrijwilligers is geen club. Zelfs de betaalde voetbalorganisatie Ajax kan niet zonder vrijwilligers, die helpen op alle niveaus. Alleen worden we de laatste jaren wel geconfronteerd met een probleem; een sociaal maatschappelijk probleem. Er is een terugloop van vrijwilligers bij alle sportclubs in Nederland. Mensen zijn minder betrokken, voelen zich minder geroepen iets te doen of hebben geen tijd. Met de laatste heb ik tamelijk veel moeite. “Geen tijd” bestaat niet, prioriteiten stellen daarentegen wel. De wereld waarin we leven gaat snel, dat besef ik, maar we hebben best tijd als we maar prioriteiten stellen.

Opmerkelijk vind ik de betrokkenheid of eigenlijk het gemis er van. Sommige teams komen al aangekleed aan op de club, douchen na het sporten niet en rijden na de wedstrijd direct weer weg. Ouders die niet in de kantine komen, sommigen droppen hun kind alsof v.v. De Wherevogels een soort van kinderopvang is. Ik vind het onbegrijpelijk, dat je geen tijd hebt om naar je kind te kijken, onderling wat te babbelen, even koffie drinkt. Dat je de trainers, veldverzorgers, kantinemensen, schoonmakers, scheidsrechters en noem maar op, vanzelfsprekend vindt. Dat vele mensen moeite doen om het jouw kind naar de zin te maken en zelf niet wil helpen. Dat gaat soms heel ver, want iedereen weet als je lid wordt bij Wherevogels, dat je moet meehelpen met het werk dat een voetbalvereniging met zich meebrengt. De mobilisatie van twee ouders (jeugdteams) of volwassen leden om een paar uurtjes met de vaste kantineploeg mee te draaien, stuit soms op forse weerstand. Enig meedenken of enige flexibiliteit zit er niet in, ondanks dat we akkoord gegaan zijn met de voorwaarden, die aan het Wherevogels lidmaatschap kleeft en het kantinerooster al ruim op tijd inzicht geeft wanneer een team aan de beurt is. Men heeft het te druk of gewoon geen zin. We laten het zo graag “Iemand anders” doen.

Sommige vrijwilligers doen eigenlijk te veel, maar er is ook zoveel werk te doen. En als er aan de ene kant iemand stopt, komt er niet eenvoudig iemand bij. We kunnen niet meer rekenen op “iemand anders”, want die is niet meer………..

We zijn op zoek naar jou!

We hebben dringend behoeft aan extra vaste kantinemedewerk(st)ers en receptiedienstmedewerk(st)ers. Je bent dan één dagdeel (ochtend of middag) om de 5 weken aan de beurt. Ook onze sponsorcommissie kan extra handjes heel goed gebruiken. En heb je verstand van voetbal, ken je de regels, dan willen we je graag als scheidsrechter inzetten. Ben je ergens anders goed in of vind je iets anders leuker, laat het ons weten?

Meld je aan via de site, schiet een vrijwilliger aan of mail naar uwv@wherevogels.nl, want helpende handjes zijn nodig en zeer welkom.

Met vriendelijke groet,

Peter Steenbergen
Voorzitter v.v. De Wherevogels