AMSTERDAM - Fietsen langs een ring van forten tijdens nieuw, zomers fietsevenement van Le Champion - Het startsein van de inschrijving van de eerste editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam heeft geklonken. Als je een startbewijs bemachtigt dan kun je op zondag 22 augustus vanuit Uitgeest en Uithoorn een prachtige zomerse tocht fietsen over de verdedigingslinie rondom Amsterdam. Onderweg kom je op het waterrijke en groene parcours veel forten, sluizen en vestigingssteden tegen. Organisator Le Champion meldt enthousiast dat ook de Provincie Noord-Holland zich heeft aangesloten als trotse sponsor van de eerste editie. Inschrijven voor dit gloednieuwe event is mogelijk via www.rondevandestellingvanamterdam.nl.

Het is een bijzondere beleving om over de liniedijken te fietsen. De Stelling van Amsterdam is erfgoed van wereldformaat en zeer uitzonderlijk. De 135 kilometer lange verdedigingslinie is tussen 1880 en 1914 aangelegd. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De bijzondere verdedigingsring bestaat uit 46 forten en een groot aantal batterijen, dijken, sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam. Wist je dat de Stelling van Amsterdam in 2021 al 25 jaar op de Unesco Werelderfgoed lijst prijkt?

Afstanden
Met afstanden van 25, 65, 120 en 170 km kan iedereen kennis maken met de Stelling van Amsterdam. Le Champion neemt je mee door het weidse en groene waterlandschap in en om Amsterdam. Vanaf de fiets kun je de forten, sluizen en vestingsteden prachtig zien liggen. In de route zijn daarnaast ook moderne waterwerken zoals de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal opgenomen. De 25 en 65 km zijn geschikte afstanden voor de genietende fietser. De fanatiekere fietser kan zich wagen aan de langere afstanden van 120 en 170 km. Onderweg worden uitgebreide verzorgingsposten ingericht. Starten kan vanaf Uitgeest en Uithoorn, waarbij de 25 km alleen mogelijk is vanaf Uitgeest.

Provincie Noord-Holland
De Provincie Noord-Holland is als UNESCO 'site holder' verantwoordelijk voor het behoud van dit unieke werelderfgoed. Zij sluiten aan als trotse hoofdsponsor van de Ronde van de Stelling van Amsterdam. Gedeputeerde Ilse Zaal: 'Dit jaar is de Stelling van Amsterdam 25 jaar UNESCO Werelderfgoed. Het is dus een feestelijk jaar voor de Stelling. We zijn blij dat we op deze manier Noord-Hollanders en andere geïnteresseerden kunnen laten kennismaken met het unieke verborgen landschap van de Stelling van Amsterdam. Een bijzondere rustige plek in een druk stedelijk gebied.'

Inschrijven
Inschrijven voor de eerste editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam is vanaf nu mogelijk via www.rondevandestellingvanamsterdam.nl. Tijdens de inschrijving kun je ook een vrijwillige bijdrage leveren voor het officiële goede doel: Landschap Noord-Holland. Er geldt een limiet van 1.500 deelnemers. Let op: er is geen inschrijving mogelijk op zondag 22 augustus.