NOORD-HOLLAND - De vierde klasse van het zaterdagvoetbal. Nog niet zo lang geleden werd deze in één adem genoemd met de kelderklasse en de wedstrijden werden doorgaans bezocht door mensen die in de ochtenduren de boodschappen al hadden gedaan en in de middag echt niets te doen hadden. Hoe anders is het tegenwoordig en zeker in onze regio.


Door de overstap van de zondag naar de zaterdag en enkele verenigingen die er naast de zondagtak ook nog een zaterdagelftal bij namen is de vierde klasse interessanter ook. Met name in WEST I is de Vierde Klasse A uitgegroeid tot een boeiende competitie en een vergaarbak aan goede spelers. Sommigen in de herfst van hun carrière na een loopbaan op een veel hoger niveau, anderen zijn weer talentvoller en zien de vierde klasse als een stap in hun verdere ontwikkeling. Daarnaast staat 4A bol van boeiende derby's in diverse districten.

Neem de regio Alkmaar/Heerhugowaard en de kuststreek dat zeer sterk vertegenwoordigd is. Verenigingen als De Foresters, Sint Adelbert en DTS besloten de overstap te maken van de zondag naar de zaterdag terwijl Kolping Boys en SVW '27 er aan zaterdagelftal bij deden naast de zondag. Alcmaria Victrix en Meervogels '31 deden al iets langer mee in de zaterdagcompetitie.

Onze redactie zag drie van deze clubs, te weten Kolping Boys, SVW '27 en Sint Adelbert al tweemaal in actie en keek op van het niveau van de wedstrijden. Afgelopen zaterdag was het nog genieten bij de huidige koploper Kolping Boys tegen SVW '27. Waar de Oudorpers van trainer Roy Rowinkel met enkele ervaren spelers die jaren uitkwamen voor het zondagteam is het SVW '27 dat met een team speelt wat voornamelijk gevormd is vanuit de eigen jeugdopleiding. Nadat de Heerhugowaarders brutaal met 2-0 voor kwamen (doelpunten Luke Dekker en Federico Paloni) had Kolping Boys voor rust al orde op zaken gesteld door twee treffers van Matthijs van Schie en een rake vrije trap van Rens Langedijk. Vlak voor tijd besliste Steven Dekker het duel alvorens Marlon Bornemann de eindstand op 4-3 bepaalde.

Naast koploper Kolping Boys wordt het Hoornse Always Forward, dat ook een zaterdagelftal begon naast de zondag, al voor het derde jaar genoemd als favoriet. Aangezien de vorige twee competities door corona werden afgebroken moet het dit seizoen dan maar gaan gebeuren in Hoorn. Always Forward is echter niet de enige Westfriese club want ook De Blokkers en Opperdoes nemen deel aan de competitie en verder treffen wij Schagen United en Wieringermeer en in de regio Purmerend/Waterland zien wij DZS en SV Beemster.

Wie een blik op de ranglijst werpt na vijf wedstrijden ziet gelijk de spanning en begrijpt hoe bevreesd meerdere derdeklassers zijn om dit seizoen maar niet te hoeven degraderen. Kom je namelijk in de vierde klasse terecht dan kom je daar niet zomaar meer uit, erkennen diverse trainers en spelers.


STAND 4e KLASSE A ZAT.

1. Kolping Boys (5-13)
2. De Foresters (5-12)
3. Always Forward (4-10)
4. DZS (5-10)
5. Sint Adelbert (5-9)
6. Beemster (5-8)
7. DTS (5-8)
8. Schagen United (5-8)
9. Opperdoes (5-6)
10. SVW '27 (5-4)
11. Wieringermeer (5-4)
12. De Blokkers (4-1)
13. Alcmaria Victrix (5-1)
14. Meervogels '31 (5-1)


PROGRAMMA

Zaterdag 30-10:

Kolping Boys - Opperdoes
Always Forward - De Foresters
Alcmaria Victrix - DZS
Meervogels '31 - Sint Adelbert
Schagen United - Beemster
De Blokkers - DTS
Wieringermeer - SVW '27

Dinsdag 02-11

Always Forward - De Blokkers


Foto's: DP Sportfotografie