DEVENTER - Doelman Jay Gorter van Go Ahead Eagles heeft zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen Almere City FC (3-0) voor de 23e keer zijn doel schoon gehouden. Hiermee heeft de 20-jarige keeper het stokoude seizoenrecord van Tonny van Leeuwen geëvenaard.


Van Leeuwen behaalde zijn record precies vijftig jaar geleden in dienst van GVAV, de voorloper van FC Groningen. In het seizoen 1970-1971 hield ook hij het doel gedurende één seizoen 23 keer schoon. De legendarische keeper overleed na dat seizoen op 28-jarig leeftijd bij een noodlottig ongeval. Ook Van Leeuwen speelde toen met GVAV in de 1e Divisie. Het eredivisierecord staat met 22 keer op naam van Heinz Stuy (Ajax, 1972-1973) en Piet Schrijvers (FC Twente, 1971-1972)

Gorter heeft nog vier wedstrijden te gaan om het record nog scherper te stellen, al was het voor hem vooral belangrijk om het record binnen 34 duels te evenaren, het aantal wedstrijden dat Van Leeuwen destijds ook speelde. Tegen Almere City FC slaagde de jonge doelman daarin. 'Ik kan het nog nauwelijks geloven en moet me straks als ik naar huis ga nog wel een paar keer in mijn armen knijpen om het te beseffen', sprak de keeper na afloop van het duel.

Jay Gorter begon zijn loopbaan op jonge leeftijd bij FC Purmerend in zijn geboorteplaats. Via de jeugdopleidingen van Ajax, AFC en AZ belandde hij in 2018 in Deventer bij Gop Ahead Eagles. Na enige tijd op het tweede plan te hebben gestaan is hij dit seizoen onomstreden in het team van Kees van Wonderen.