KERPEN - Een nieuwe klasse, een nieuw seizoen en tijdens zijn tweede race van het jaar direct zijn eerste overwinning ooit als karter. En dat op de kartbaan waar Michael Schumacher en Sebastian Vettel hun loopbaan begonnen. Voor Bram Plomp is 2022 op sublieme wijze begonnen. Het veertienjarige talent uit Zuidoostbeemster was zondag op het circuit van Kerpen (Duitsland) duidelijk de snelste in de ID Engines Senior-klasse tijdens de Chrono Winter Cup.

“Ik ben blij, ja tuurlijk”, was de logische reactie van Bram. “Ik had niet verwacht te kunnen winnen. Ik had gerekend op een plek in de top drie, top vier.” Toch was het voorafgaand aan de finale al lang duidelijk dat de snelle Noord-Hollander de snelheid had om om de prijzen te kunnen strijden.

“Ik kwalificeerde gewoon goed en ook de prefinale was goed”, doelde hij op zijn tweede plek in de eerste race zondag. “Maar tijdens de finale spinde ik in de tweede bocht. Ik dacht: dit gaat hem niet worden. Maar op de een of andere manier wist ik de kart van de laatste plek helemaal naar voren te rijden.”

Ook profiteerde hij van twee rijders voor hem die spinden. Bram hield zijn kart wel op de baan en claimde zo in de slotfase de koppositie om die in het vervolg niet meer af te geven. “Toen ik over de finish kwam was ik blij, hoor. Het is mijn eerste overwinning.”

En dan te bedenken dat hij dit jaar rookie is in de ID Engines Senior-klasse. “Ik kom uit de ID Engines Junior”, legde hij uit. “De Senior-klasse is niet heel anders dan de Junior, alleen de manier van op het gas gaan is iets anders. En natuurlijk is deze kart sneller. Gelukkig had ik hem snel onder de knie.”

Dat hij zo vroeg in het seizoen al een overwinning op zak heeft, belooft het nodige voor het NK dat in april van start gaat. Bram hoopt om de titel te kunnen meestrijden. Daar is het vier jaar geleden, toen hij begon met wedstrijden rijden in de Honda Cadet-klasse, allemaal om begonnen: kampioenschappen winnen.

Hoe hij erbij kwam om te gaan karten? “Vrienden van me gingen met hun ouders één dag in de week iets leuks doen en ik wilde dat ook. Dat zei ik tegen mijn vader en hij kwam op karten. We zijn toen naar een indoorbaan in Amsterdam gegaan en ik vond het heel leuk. Ik kon zien hoe hard het ging, dat voelde cool. En ook al was het indoor, ik voelde de wind in mijn gezicht. Het was lekker zo snel mogelijk door de bochten te gaan.”

Alleen, op dat moment zat Bram nog op voetbal en dat had prioriteit. “Dus ik dacht: karten gaat hem niet worden. Maar een paar weken later vond ik voetbal ineens niet meer zo leuk, want al mijn vrienden hielden ermee op. Toen ik Formule 1 zag op tv vroeg ik aan mijn vader hoe je Formule 1-coureur kunt worden. Via het karten, zei hij. Toen zijn we toch weer gaan karten. Dat voelde goed.”

En nu dus is hij een overwinning in zijn sport rijker. Dat belooft wat voor de rest van het seizoen. Over zijn ambitie is hij duidelijk: “Ik wil zo hoog mogelijk in het Nederlands kampioen eindigen! Ik hoop ook dat dit mooie resultaat mij nog wat support oplevert van bedrijven.”

Bram Plomp wil graag zijn ouders bedanken omdat zij alles mogelijk maken dat hij kan karten. Verder Team Kart Academy, ID-Engines, fans op en buiten het circuit en Frank de Wit.