PURMEREND - “Zo vet!”, zei Richan Jacobs over zijn beker voor de tweede plaats tijdens het NK 4takt van Chrono Karting. De 13-jarige karter uit Purmerend toonde op de kartbaan van Venray zijn kwaliteiten in de ID Engines Junior klasse met twee tweede en een vierde plaats. Daardoor eindigde hij op de tweede plaats in het dagklassement. “Dit geeft een ongelofelijk goed gevoel om met die beker in mijn handen te staan.”

Het kartweekend begon voor Jacobs met de vrije trainingen op zaterdag. “De trainingen gingen nog niet zo goed, maar zondag hebben we aanpassingen aan de kart gedaan en dat bleek een schot in de roos. De kwalificatie en de races gingen goed. Op de zondagen moet het gebeuren, dat is in de Formule 1 ook zo. Ik ben meer een coureur voor de races dan voor de kwalificatie en de trainingen.”

Bij de eerste wedstrijd in Strijen eindigde Jacobs als vijfde in een veld van 21 coureurs en na zijn tweede plaats in Venray beschikt hij over een goede uitgangspositie voor de rest van het jaar. “Ik zou heel graag een keer als eerste over de finish komen, maar soms moet je genoegen nemen met de tweede plaats. Ik heb wel een plannetje daarvoor. Meer trainen en iets minder chips eten. Hopelijk kan ik dan dit jaar nog een eerste plaats pakken. De top 3 in het eindklassement zou ook heel mooi zijn.”

Dit jaar valt alles op zijn plaats voor de coureur die in het verleden regelmatig technische problemen kende. “Ik ben op mijn negende begonnen met karten als verjaardagscadeau van mijn ouders. Via de kartschool in Lelystad ben ik naar het NK gegaan in de Parolin Rocky en later in de RK1. Daar heb ik best wel veel problemen met de betrouwbaarheid gehad, maar nu in de ID Engines Junior gaat alles goed. Het is een heerlijke klasse, enorm snel en je moet goed kunnen corrigeren. Het is een moeilijke kart om onder controle te houden, maar als dat lukt, is het echt heel vet. Je kunt mooie gevechten met elkaar aangaan en het is heel close racing. Hier in Venray is het moeilijk inhalen, maar door goed aan te remmen, vroeg op het gas te gaan en de juiste lijnen te rijden, kan dat wel.”

Volgens zijn moeder beschikt Rishan over speciale kwaliteiten. “Ik vind het altijd wel spannend als hij aan het karten is. Rishan doet iets aparts waardoor hij zich onderscheidt. Hij kan heel goed inhalen door aparte lijnen te rijden. Andere coureurs verwachten dat soms niet. Dat kijkt hij af van Max Verstappen, één van zijn favoriete coureurs. Daarnaast weet hij ongelofelijk veel details over de autosport. Tijdens het Formule 1 Café noemt hij de feiten en cijfertjes nog voordat de presentator dat verteld heeft.”

Rishan doet het onderhoud van zijn kart samen met zijn vader. “Mijn vader is een hele goede monteur. Ik ben mijn ouders sowieso dankbaar dat ik aan autosport kan doen. We hebben nog geen sponsoren en die zijn wel nodig als we verder willen in de autosport. Goede resultaten bij het NK zoals dit weekend kunnen daar hopelijk bij helpen.”

Het NK 4takt gaat voor Rishan Jacobs begin oktober verder op de kartbaan in Berghem.