EINDHOVEN - Bram Plomp heeft afgelopen weekend veel vertrouwen getankt voor het Nederlands Kampioenschap 4-takt dat in maart van start gaat. De 15-jarige karter uit Zuidoostbeemster was afgelopen weekend de sterkste tijdens de Chrono Winter Series op de Landsard in Eindhoven. In de ID Engines Senior klasse was de rijder van de Kartacademy de snelste in zowel de kwalificatie, de pre-finale als de finale.


De overwinning bij de eerste krachtmeting van het seizoen zorgt voor een grote portie vertrouwen. Bram stapte deze winter over van een Parolin-chassis naar een chassis van Comp Kart. "We wilden een andere kart. Een nieuwe uitdaging. Dan ga je denken waar je winst zou kunnen behalen. Zo zijn we via Lars Vennink uitgekomen bij Comp Kart. We wilden graag bij de Kartacademy blijven, omdat we daar goede vriendschappen hebben opgebouwd. Dit weekend in Eindhoven begon het nieuwe avontuur. De overstap naar Comp Kart was zeker even wennen, maar uiteindelijk wist ik de kart onder de knie te krijgen en tijdens het weekend ging het steeds beter. Er zijn nog wel een paar dingen die gefinetuned moeten worden, maar je ziet dat de snelheid nu al goed is. In de kwalificatie was ik 4 tienden sneller dan de rest. We zijn er uiteraard nog niet, maar voor nu is dit een heel mooi resultaat."

In de kwalificatie snelde Bram naar pole position in een tijd een 45.239. "Voorafgaand aan de kwalificatie was ik best zenuwachtig. Ik wist niet hoe de anderen het zouden gaan doen. We besloten om achteraan te gaan staan en te wachten totdat iedereen weg was. Zo heb ik zo veel mogelijk ruimte kunnen creëren en dat pakte heel goed uit. Ik stond er direct goed bij."

Bram streed vorig jaar ook al mee in de ID Engines Senior en dat resulteerde in een vierde plaats bij het Nederlands kampioenschap. Nu komt hij diverse karters tegen die de overstap hebben gemaakt vanuit de ID Engines Junior. "Bij de start van de pre-finale had ik Jordy van de Goor naast me staan en ik had nog nooit echt tegen hem geracet. Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar hij doet direct goed mee. Na de start reden we op de eerste bocht af. Ik verloor kort de leiding aan Jelte Bouma, maar een bocht later had ik P1 weer terug en die heb ik tot de finish vastgehouden. De pace was goed en ik reed ook de snelste rondetijd."

Ook bij de finale moest Bram even de koppositie afstaan, maar toonde hij zijn talent en nam het initiatief. "Eigenlijk ging de start hetzelfde als tijdens de pre-finale. Jelte had een hele goede start. Twee rondjes heb ik achter hem gereden en toen wist ik hem terug te pakken. Daarna kon ik een gaatje slaan en een voorsprong pakken. Dat ik als eerste over de finish kwam, voelde heel goed. Het gebeurt niet heel vaak. Tijdens de laatste rondjes dacht ik al na over hoe ik zou gaan juichen. Het was een mooi moment en de ontlading was groot. Als het zo goed gaat, is dat natuurlijk heel mooi. Ik weet dat ik het in me heb en nu kwam het eruit. Ik reed vooraan en had bovendien een goede voorsprong te pakken. Dat is me vorig jaar niet gelukt."

Voor de rijder van de Kartacademy blijft het dit seizoen niet alleen bij de ID Engines Senior in de 4-takt. Hij gaat ook Rotax Max rijden. Een week eerder maakte Bram al kennis met de 2-takt klasse op de Erftlandring in het Duitse Kerpen. "We zijn van plan om dit jaar het hele seizoen van het Nederlands kampioenschap in de 4-takt te blijven rijden en dat willen we combineren met enkele races in de Rotax Max. Clubraces, Kart4Fun en wellicht ook een NK-wedstrijd. Als ik goed mee kan komen, kunnen we wellicht helemaal doorstromen naar de 2-takt. Het is een kwestie van veel trainen."

Tot de start van het seizoen zal Bram nog rijden in Strijen en Kerpen. Vader en monteur Arjan Plomp ziet vooral in Strijen nog ruimte voor verbetering. "De eerste trainingen met het nieuwe chassis in Strijen gingen nog niet zo goed. Strijen is een super technisch baantje, dus het is goed om daar ook een wedstrijd te rijden voor het NK begint. Je rijdt met een andere set-up en Bram is best wel lang. Strijen is heel moeilijk voor hem en het is niet zijn favoriete baan. Maar ook daar moet je hard kunnen gaan om mee te doen in het NK."

Het NK 4-takt start in het weekend van 11 en 12 maart in Kerpen en Bram beleeft goede herinneringen aan de Duitse baan waar ooit Michael Schumacher en Sebastian Vettel hun kunsten vertoonden. Vorig jaar won hij op de Erftlandring een wedstrijd in de ID Engines Senior. "Dat is een baan die me goed ligt en ik ben nu één van de snelste rijders in de ID Senior."

Bram Plomp wil via deze weg graag zijn vader en moeder bedanken en het team van de Kartacademy.