STRIJEN - Er stond dit weekend geen maat op Donato Giovine. De 11-jarige karter uit De Rijp was op de kartbaan van SHW in Strijen veruit de sterkste in de Mini Junior TM-klasse van het NK van Chrono Karting. Nadat de rijder van Paauwer Kart Racing pole position had gepakt, won hij zijn twee heats en was hij de sterkste in de finale. Door zijn drie overwinningen gaat Donato nu aan de leiding van het Nederlands kampioenschap en mag hij bij de volgende ronde in Venray met het gouden startnummer 1 rijden.


Aan het begin van de kwalificatie op zaterdag dreigde het even mis te lopen. "Mijn motor startte eerst niet, waardoor ik niet in het goede groepje op de baan kwam te zitten. Op het einde van de kwalificatie is het me toch gelukt om aan te zetten voor een snelle ronde en ik pakte pole position met een verschil van 0.012. Dat was een hele belangrijke start."

De kwalificatie werd op de compacte, technische baan van Strijen opgedeeld in twee groepen. De groep van Donato werkte de kwalificatie af in droge omstandigheden, maar dat gold niet voor de tweede groep. Daarop besloot de organisatie om de rijders uit de eerste groep op de oneven startplaatsen te zetten en de rijders uit de tweede groep op de plaatsen 2, 4, 6 enz. "Dat was voor de karters in de tweede groep wel pech, want in de regen ben je altijd langzamer, dus zij konden zich maximaal op P2 kwalificeren. Daarom heb ik ook wel een beetje geluk gehad."

In de heats en de finale was van geluk zeker geen sprake, want vanaf pole position reed Donato strak en snel telkens naar de winst. "Dat was natuurlijk heel fijn. Voor mij was het geen verrassing, want ik ging het hele weekend al heel hard. Hier op de kartbaan van Strijen gaat het altijd wel goed. Ik vind het een leuke, technische baan en je kunt alles wat je hebt laten zien. Ik heb alles gegeven en eruit gehaald wat erin zit. Dit is de eerste keer dat ik in een weekend pole pak en vervolgens drie races win. Achter me waren ze steeds aan het battelen, waardoor ik weg kon rijden. Toen ik in de finale over de finish kwam was ik heel blij. Ik ging driftend over de finish. Dat had ik van tevoren niet bedacht, het kwam gewoon in me op. Alles kwam er even uit."

Bij de eerste twee ronden van het NK in Eindhoven en Spa-Francorchamps zat Donato ook goed van voren. "In Eindhoven won ik de eerste race, maar kreeg ik in de tweede race een tikje en ging ik eraf. Dat weekend had ik niet de pace om alle races te winnen. Bij de tweede ronde in Spa ging het ook goed. Daar ben ik vijfde geworden. Door alle resultaten mag ik bij de volgende race in Venray met het gouden startnummer 1 rijden. Eerst wilde ik dat niet, maar nu vind ik het toch wel vet. Stiekem denk ik al wel een beetje aan het Nederlands kampioenschap. Als er niks fout gaat, dan doe ik zeker mee om te titel. Ik ga er in ieder geval alles aan doen om ook de volgende race te winnen."

Vader Marcello gooide er een 'eindelijk' van ontlading uit. "We zijn super blij met deze prestatie. Je hoopt natuurlijk altijd dat hij wint en nu gebeurt het gewoon. En dan ook nog met wisselende omstandigheden. De eerste twee races waren in de regen en in de finale was het droog. Dat betekende dat ik veel moest sleutelen en dat we voor de goede afstelling hebben gekozen. Het had misschien zelfs nog iets harder gekund, maar we hebben door de wisselende omstandigheden geen grote risico's genomen. Super vet! Voor het Nederlands kampioenschap hebben we uitstekende zaken gedaan."


Donato Giovine wil graag zijn ouders bedanken, Paauwer Kart Racing en zijn sponsoren Billy ❤️Kiki, Sporting De Rijp en De Kastenmaker.