PURMEREND - Rugbyclub Waterland in Purmerend was afgelopen zaterdag een prima gastheer voor de nationale vrouwenselecties van Nederland en Wales. Beide landen speelden aldaar een interland in het kader van de Rugby League World Cup.


De Rugby League is net even anders dan het bekende Rugby Union wat normaal in de competitie wordt gespeeld. Het spel wordt daarbij wat vaker stilgelegd na een tackle, maar de ervaring leert dat de speelsters tijdens een wedstrijd wel veel meer meters maken. Oranje trad aan met vijf speelsters van de kersverse landskampioen RC waterland/The Bassets dat al enige jaren al clustervereniging door het leven gaat. Mede door die inbreng en door het stralende weer wist het publiek de gang naar het gezellige sportpark van RC Waterland te vinden.

Nederland, dat eerder had gewoonnen van Griekenland en Italië, had zoals verwacht geen kans tegen het absolute topland Wales, die fysiek een behoorlijk stuk sterker bleken. Bij een 0-30 achterstand wist de jonge en talentvolle Sylvie Moelee (17), eveneens spelend voor de thuisclub, nog wel de eer te redden door na een knappe rush de enige Nederlandse try te scoren, waarmee ze de handen van het publiek op elkaar kreeg. Wales liep vervolgens weer uit om met 6-48 te zegevieren. Oranje loopt daarmee weliswaar het WK mis, maar de ervaring die de dames meenemen in hun bagage zal men ongetwijfeld koesteren voor de toekomst.

Fotografie: Frank Brussel