MONNICKENDAM - Hoewel het inmiddels 25 jaar geleden is dat er iemand uit Schermerhorn het NK Prutmarathon won lijkt die kans voor komende zondag zeker aanwezig. Gisteren werd namelijk de traditionele Blubberrace Overleek in Monnickendam gewonnen door Lars Insing uit Schermerhorn die daarmee zijn vorm voor zondag bevestigd. Tel daarbij op dat zesvoudig winnaar Gerwin Groot inmiddels niet meer woonachtig is in Zuidschermer, maar in Schermerhorn en dat maakt de kansen op een thuiszege groter dan ooit.

Regerend Nederlands kampioen Groot was overigens niet aanwezig in Monnickendam, maar dat maakte de overwinning voor Insing er niet minder mooi op. De Schermerhorner legde de tocht van 3,2 kilometer en door 23 sloten af in 14 minuten en 18 seconden. Achter hem eindigde Amsterdammer Timo Roeleveld (14.30) op een tweede plaats, en werd het podium compleet gemaakt door Rens Wiedemeijer (14.51) uit Broek in Waterland.

Insing toonde zich verguld met de zege vooral omdat hij pas drie weken in training is. 'Ik heb er een paar weken uit gelegen met een hamstringblessure, maar nu gaan we er weer vol voor.' Over zijn kansen op het Open Nederlands Kampioenschap komende zondag in Schermerhorn zegt de man die al meerdere keren op het podium stond maar nimmer won: 'Gerwin is altijd de favoriet, maar natuurlijk ga ik weer mijn best doen om hem te verslaan. Een en ander zal ook afhangen van hoe we de zaterdagavond door komen want behalve de Prutmarathon is het natuurlijk ook gewoon kermis op het dorp. Ik wil in ieder geval heel graag de ban doorbreken en dat er weer eens een Schermerhorner op het hoogste podium staat.'