MIDDELIE - Vannacht zullen tientallen schaatsers in Middelie het ijs op stappen om een uur lang rondjes te schaatsen op natuurijs. IJsclub De Ondersteuning organiseert de zogenoemde 'nachtmarathon'.

De wedstrijd stond eigenlijk voor gisteren gepland, maar toen was het ijs door de wind en de zon nog niet dik genoeg. "Dat heb je met ijs", zegt voorzitter van de ijsclub Wim Derks. Hij denkt dat het vanavond gewoon doorgaat. "Een ding waar we wel zenuwachtig van worden is dat het gaat sneeuwen vanavond. Dan moeten we de baan schoon zien te houden."

Lees ook: Sneeuwfront nadert de provincie: 'Bereid je goed voor'

De nachtmarathon is geen officiële wedstrijd van de KNSB, maar is niet minder zwaar. De schaatsers zullen om 00.00 uur starten en wie na een uur schaatsen met de meeste rondjes in de benen over de finish komt, wordt uitgeroepen tot winnaar. Tien juryleden zullen gaan bijhouden welke man en welke vrouw op de eerste plek staat.

Juttertje

Het idee van de nachtmarathon is rond 2003 ontstaan, vertelt Derks. "Zo'n vijftien jaar geleden was het als geintje geboren. Dat we 's avonds dachten: er ligt mooi ijs, zonde om daar niks mee te doen." Een traditie was geboren. Sindsdien zijn er vijf nachtmarathons georganiseerd.

Vanavond worden er zo'n 30 tot 40 schaatsers verwacht. Om 23.00 uur kunnen zij zich inschrijven en om 00.00 zal het startschot klinken. Na het uur schaatsen zal de prijsuitreiking worden gehouden. "Daarna zal er nog wel een juttertje in gaan", zegt de voorzitter.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op de Facebookpagina van de ijsclub.