BERGHEM/ZUIDOOSTBEEMSTER - In de tweede ronde van de Kart4Fun competitie heeft Bram Plomp opnieuw een podium behaald. Net als in de openingsronde in Eindhoven reed de 16-jarige karter uit Zuidoostbeemster ook op Circuit Park Berghem naar de derde positie in de Rotax Max Senior. Het was een knap resultaat in een veld met maar liefst 45 rijders. In de finale streden 26 rijders om de ereplaatsen en waren er continu positiewisselingen.

Voor Bram is 2023 een zeer interessant kartjaar. Na enkele seizoenen bovenin mee te hebben gestreden in het Nederlands kampioenschap 4-takt proeft de rijder met CompKart-chassis dit seizoen ook aan het 2-takt karten, zowel in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting als bij Kart4Fun. En in die competitie strijdt hij al meteen vooraan mee, net als in het NK 4-takt waar hij halverwege het jaar op de tweede plaats staat in de ID Engines Senior klasse.

Het rijden van de Kart4Fun competitie is een weloverwogen keuze van Bram en zijn vader/monteur Arjan. "Ik had veel zin om 2-takt te gaan rijden, maar dan is het NK niet direct de oplossing. Die stap is behoorlijk groot. Net als in de 4-takt hebben we bewust voor Kart4Fun gekozen. Klein beginnen en kijken waar we staan. Dit is mijn tweede Kart4Fun-race in de 2-takt en in beide wedstrijden heb ik op het podium gestaan. In Eindhoven reed ik nog met een Parolin-chassis, nu in Berghem wel met mijn CompKart."

De warme omstandigheden maakten het niet gemakkelijk. "Het was verschrikkelijk heet en ik wilde zoveel mogelijk blijven rijden om af te koelen. Door de hitte hadden de banden moeite om te blijven rollen en bleven ze plakken aan het asfalt. Die derde plaats heb ik zeker niet gratis gekregen, ik bleef nooit lang op dezelfde positie zitten."

Door de grootte van het startveld met maar liefst 45 rijders werd de kwalificatie opgesplitst in twee groepen. Bram zat in de ongunstige eerste groep. "Bij de kwalificatie van de tweede groep lag er al meer rubber op de baan en dan is er net wat meer tempo. Ik besloot om even te wachten en had vervolgens twee vrije rondjes. Daarna kwam ik alweer verkeer tegen. In mijn groep reed ik de vierde tijd en dat betekende de negende tijd overall."

Ook de heats werden in groepen afgewerkt. Met een vijfde en een derde plaats wist Bram een aantal posities goed te maken. "Mijn starts waren de hele dag goed. Of ik kon een plekje winnen of ik bleef op dezelfde positie. In de finale had ik weer een goede start. Ik kwam achter een snelle rijder te zitten en kon zijn tempo goed volgen. Iedere keer als hij iemand inhaalde, ging ik mee. Er gebeurde enorm veel in de finale en nooit zat ik lang op dezelfde positie. Uiteindelijk kwam ik als derde over de finish. De stap naar de 2-takt bevalt tot nu toe heel goed en ik heb het goed naar mijn zin. De ervaring die we in de 4-takt hebben opgebouwd gebruiken we nu bij de 2-takt."

De combinatie tussen NK 4-takt, NK 2-takt en Kart4Fun zorgt ervoor dat Bram en zijn vader Arjan ongeveer ieder weekend op de kartbaan te vinden zijn. "Dit is het mooiste wat er is, samen met je zoon je hobby uitoefenen", vertelt Arjan Plomp die als monteur de kart klaarmaakt. "Dit is echt goud. We reizen samen overal heen en zijn dit jaar al twee keer in Kerpen in Duitsland geweest en gaan nog twee keer naar Spa in België. Als je dat met zijn tweeën kunt doen, is dat waanzinnig leuk. Je maakt veel vrienden en de sfeer bij het karten is gewoon heel goed. Tijdens de finale moet Bram niet nerveus zijn, maar als ouder langs de baan ben je dat wel. Hij ging van P6 naar P3, terug naar P5 en weer naar P3. Het was continu positie wisselen en dat zijn vaak de mooiste races, zeker als hij dan een podium pakt. Dan sta je wel even enthousiast te springen."

Om in drie kartcompetities te kunnen blijven rijden, is Bram nog op zoek naar sponsoren. "We kunnen het logo van een bedrijf op de kart, op mijn overall of op de aanhanger plaatsen. Daarnaast zetten we alle uitslagen en foto's op social media en staan er regelmatig artikelen over mij in lokale en regionale media. Als mensen geïnteresseerd zijn om mij te sponsoren, kunnen ze via management@bramplomp.com contact opnemen."

Neem ook eens een kijkje op de website van Bram: www.bramplomp.com