DE RIJP - Op 22 december is het zover: Men viert dan dat Stichting De Groene Zwaan 50 jaar bestaat. Nadat eind jaren 60 van de vorige eeuw, er een forse discussie ontstond in De Rijp over de vraag of het oude centrum grotendeels moest worden gesloopt om plaats te maken voor moderne nieuwe huizen, of dat de oude kern moest worden gerestaureerd, is gekozen voor het tweede alternatief. Mede door de actie "Red De Rijp", werd het "Beschermd Dorpsgezicht" een feit en in het kielzog daarvan kon ook De Groene Zwaan van sloop worden gered.


Sinds die tijd is door vele vrijwilligers hard gewerkt om de monumentale panden te behouden en daar allerlei culturele activiteiten te ontplooien. Een mooi voorbeeld van herbestemming van cultureel erfgoed. Uiteraard wil men hier bij stilstaan en dat gebeurt op zondag 22 december.

De ontvangst is om 16:00 in De Groene Zwaan. We vertonen dan o.a. een film over De Zwaan in de jaren tachtig en de wanden zijn bekleed met oude posters. Er is daarna gelegenheid om bij te praten. Om 18:00 wordt een stamppotmaaltijd geserveerd. Deze maaltijd is inmiddels uitverkocht en je kunt je hiervoor helaas niet meer opgeven.

Vanaf ongeveer 20:00 uur speelt de band "Back to Life" muziek uit de jaren 60, 70 en 80. De toegang is de hele middag en avond gratis, dus kom gezellig even langs.

Pubquiz 2019
Op 14 december spelen we weer de jaarlijkse Groene Zwaan Pubquiz. Tien teams van 4 personen zullen het tegen elkaar opnemen in de uiterst moeilijke quiz. Er zal weer met het mes op tafel worden gestreden om de titel. Er kunnen zich geen teams meer inschrijven, maar u kunt nog wel uw team komen aanmoedigen. We beginnen om 20:00 uur.

Kerst-singalong
Net als twee jaar geleden hebben we weer een kerst-singalong met Renate Houtman. Kerst- en andere liedjes zingen met Renate, inclusief een Open Podium. Je kunt je opgeven als je zelf een lied (solo of in koor) ten gehore wilt brengen. Alles onder het genot van borrelhapjes en een lichte kerstdiner, ook voor vegetariërs. Het aantal deelnemers is beperkt en er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor 20 euro per persoon. En dat is inclusief muziek en kerstdiner. De aanvang is 19:00 uur.

Programma 2020
Op de website is te zien wat we allemaal aan evenementen organiseren in de eerste helft van 2020. Nieuw is o.a. dat we samen met Aangenaam Wonen Plus, films organiseren op de derde maandagmiddag van de maand. Voorlopig drie keer. De eerste keer is op 20 januari om 15:00 uur met de film "The Intern". Verder hebben we tot en met juni een zeer gevarieerd programma met muziek, cabaret, films etc. Bovendien zijn we al druk bezig met het programma voor het seizoen 2020-2021. Daarover zullen we binnenkort meer laten weten.

Kerstwens
De Groene Zwaan heeft een heel goed jaar achter de rug, met vele goed bezochte evenementen en veel nieuwe gezichten die voor het eerst onze gast waren. We hopen dat we die lijn kunnen vasthouden in 2020. Wij willen al onze bezoekers, vrijwilligers en sponsors danken voor de steun in 2019 en wij wensen u zeer gezellige feestdagen en een geweldig 2020 toe en hopen u te zien op 21 of 22 december, of u te mogen begroeten in het nieuwe jaar.

Kijk voor het complete programma op https://degroenezwaan.nl/